Digitaliseringen i fokus, men företagen hänger inte med

Industriforsknings-forum, ett informellt nätverk av forskningschefer och teknikchefer från 16 svenska industriföretag, initierade konferensen “Sverige Digitaliserar“. Den upptog hela tisdagen. Det praktiska stod Vinnova för, som en del av sitt regeringsuppdrag för digitaliseringen av svenska företag. Ett representativt urval från organisationer och medelstora och stora företag deltog i konferensen, cirka 150 personer med särskild personlig inbjudan.

Allmänt ska sägas att det var en utmärkt konferens. Många erfarenheter och piloter fick deltagarna ta del av. Det behövs mer av detta, och Vinnova är duktigt på att hitta de goda exemplen. Utmärkt moderator var Anette Novak. Förmodligen kommer omvärlden att kunna ta del av konferensen genom sk streaming. (Här finns det nu, för jag har kollat upp detta)

En stor behållning var Christer Norström, VD SICS, som visade vad man åstadkommer med big data. Otroligt vill jag säga, och hoppas kunna återkomma med algoritmer. Ett exempel: Bättre väderprognoser än väderlekstjänsten med sin 300 miljoners-dator med en dator i 100.000 klassen. Identifiering av 15.000 foton av vargar i Norrland med 10 gånger större träffsäkerhet än 10-talet forskare från KTH, till en bråkdel av tiden. Vi kan kalla det automation…..

Sedan till det kanske allra viktigast: En redovisning av Ingrid Nordmark, Swedish ICT, av en kartläggning av de svenska företagens syn på digitaliseringen. Av cirka 1500 företag svarade 223 stycken, både stora, medelstora och små företag. Men eftersom normalt  de svarande företagen har en positiv uppfattning om frågeställningarna, så visar denna studie snarare en för positiv bild, trots att den är negativ.

Av de svarande ansåg 70 procent att något måste göras nu vad gäller digitaliseringen av deras företag. Men på frågan hur, så vet bara 17 procent att man vad man ska göra, och nästan hälften svarade “Vet inte”. Mycket skrämmande.

En tredjedel av de små och stora företagen säger sig arbeta för att digitalisera nu. Bland de stora är det två av tre, Nästa dubbelt så bra. Med i ett 3-5-års perspektiv ökar den tänkta digitaliseringen till 52% hos små och 60% hos de medelstora företagen,. För de stora är siffran 79%. Dessa siffror gäller varor. För tjänster är siffran väsentligt lägre för alla storleksklasser, men relationen den samma, utom att de små sackar efter än mer.

Vad vill företagen göra, när man ligger så dåligt till både när det gäller digitaliseringen av varor och tjänster? I vart fall står inte samverkan på agendan. För bland de små företagen vill bara 14% samverka idag. Bland de medelstora endast 8%. De stora ligger på 47%.

Det man kan konstatera är att digitaliserings-behovet tycks vara enormt, men viljan och intresset att göra något är liten. Här krävs en omfattande proaktiv och uppsökande verksamhet, kan man konstatera. Detta får jag återkomma till. En rapport från Swedish ICT och Teknikföretagen kommer i Almedalen, enligt uppgift.

Måste avsluta med att Mikael Damberg var på plats, som avslutare, dock utan att ha tagit del av det som framkommit på den dagslånga konferensen. Och bråttom har Damberg, för ett anförande, några frågor från moderatorn och sedan en panel med fyra deltagare tog honom knappt 30 minuter. Men alla var imponerade och välkomnade näringsministerns framträdande. Men ytterligare en sak var helt klar; Det han sa till mig före sitt framträdande: “Min sämsta gren är tid” bekräftade han uttryckligen. Något som panelen beklagade, de fick inte svar på en del av sina frågor.

Mikael Damberg markerade starkt behovet av en proaktiv verksamhet, bland annat genom instituten, för att öka företagens digitalisering. Bra!

Till sist måste jag vara en liten surgubbe. Det är trist att digitaliseringen vid konferensen inte funkade. Hälften av deltagarna kunde inte deltaga i de många frågor som ställdes i Mentimetern, då tekniken inte fungerade.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Digitaliseringen i fokus, men företagen hänger inte med

  1. Hej Håkan!
    Den som har spanat ett tag börja bli luttrad…
    Transformation beskrivs ibland med hjälp av tre “ben”:
    Processer, System och Människor. Det har fungerat länge med att bara skriva ordet “Människor” på ett papper och koncentrera sig på Processer och System.

    Nu är det så att Systemen och Processerna på allvar möter Människorna. Det är väldigt tydligt när tekniken möter välfärden – och väfärden just nu, inbegriper det mesta.

    Transformation 2.0 handlar om Människor och ledarskap – tekniken finns. Jag tror inte det fungerar att “ta dem sedan”.

    Spännande är det! Vi måste bidra allihop!
    Tack för dina nyhetsbrev!
    Anna

    • Hej Anna,
      Detta var det klokaste jag hört. Stort tack! Vi har tekniken, vi har systemen, men vi människor engagerar oss inte tillräckligt. Tror att allt löser sig ändå, automatiskt. Och det är här ledarskapet kommer in. Något att tänka på under helgen, och kanske särskilt på nationaldagen. För vi kan om vi vill och anstränger oss.

  2. Hej Håkan,
    Innovation, digitalisering och forskning måste vara jätteviktigt om vi ska kunna vara med i framkant.
    Vi har ju tappat nästan all tillverkningsindustri med större volymer, även om en del verkar vända tillbaka till Europa/Sverige.
    Mvh
    K-G

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.