Digitaliseringen igen

Idag skrev Stefan Fölster på DN.Debatt en artikel av stort intresse “Digitaliserad välfärd minskar kostnaden för flyktingarna”. Har Du inte läst den, så finns säkert tid under helgen. Fölster påpekar att vi inte alls behöver höja skatterna, även om det skulle komma 100.000-tals flyktingar. Skälen till detta följande:

  1. Kostnaderna i äldreomsorgen kan sänkas med en tredjedel genom digital teknik. Videosamtal med läkare, digital nattbevakning och internetbaserad terapi är inslag i denna effektivisering.
  2. Den offentliga förvaltningen kan sänka sina kostnader avsevärt. Som exempel ger Fölster Försäkringskassan som sänker sina kostnader med 4 procent årligen, med bättre kvalitet. Bland annat har man lyckats få automat-beredda ärenden motsvarande en tredjedel av alla.
  3. Arbetet med immigranterna skulle kunna effektiviseras genom digital teknik. Som exempel nämns i artikeln att indag ska en nyanländ flykting registreras hos minst 15 olika aktörer. Det borde kunna ske vid ett och samma tillfälle. (Här blir jag verkligt upprörd, men kanske inte direkt förvånad)
  4. De nyanländas kunskaper borde kunna nyttjas och förbättras betydligt snabbare och effektivare. En läsplatta redan första dagen med svenska borde ingå i mottagningen. Digitala lärare skulle kunna fungera med distansundervisning. Valideringen borde kunna ske mycket snabbare än idag.

För egen del kan jag inte gå i god för Stefan Fölsters beräkningar, men mycket kan säkert ske, om den digitala tekniken nyttjas kreativt. Bara det att nyanlända behöver registrera sig på hela 15 olika ställen säger allt. Fölster har också tillsammans med Dag Detter skrivit en internationellt uppmärksammad bok “The Public Wealth of Nations”, som berör frågan om effektivitet i offentlig sektor.

Bloggade nyligen om Stora Tillväxtdagen, där digitaliseringen var i fokus. På Digitaliseringskommissionen arbetar man nu med en ny rapport (slutrapport?), “Digitaliseringens transformerande kraft”, som man bett om synpunkter nu. Tiden har gått ut, men innehållet finns kvar. Värt att läsa, bara ett 50-tal sidor, som ger perspektiv.

Sist: Du kan använda fritextsökning i min blogg om det är något ämne Du vill läsa om.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Digitaliseringen igen

  1. När det gäller digitaliseringen kan vi inte läsa på nog mycket. Det är en verkligt omvälvande kraft som vi behöver bejaka och dra nytta av. Det mesta kommer att påverkas. Som vanligt börjar det med att förstå. Läser din länk till “Digitaliseringens transformerande kraft” i helgen. Har nyligen avslutat boken “Den andra maskinåldern”. Börjar skymta ljuset i tunneln.

  2. Fungerade och tillförlitliga system kräver att den digitala säkerheten kan ökas samtidig och enkelt vid ökade digitalisering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.