Det finns bara en fråga som är avgörande för allt som diskuteras i Almedalen i år, digitaliseringen. Den kommer in överallt. Vården, skolan, exporten, industrin, offentlig upphandling, den offentliga sektorn i stor. Ja, överallt så kommer digitaliseringen in. Ibland som en avgörande faktor, men alltid som en självklar del i verksamheten och utvecklingen. Och nästan alltid som en utmaning. Detta är intrycket efter ett halvt dussin seminarier under min första halva dag i Almedalen.
Mest framträdande var digitaliseringen i alla sina former, och som utmaning och ångest på ett förmiddagsseminarium. Ja, flera intygade att det råder en digitaliserings-ångest. Detta skedde på Entreprenörskapsforums och Tillväxtverkets seminarium “Hur behåller vi en digital konkurrenskraft i världsklass?” Den breda bilden av digitaliseringen idag gav Swedbanks chefsekonom Anna Felländer. Finanskriserna har dolt dagens viktiga trender; digitaliseringen, urbaniseringen och individualiseringen, påpekade hon.
Vad är effekten av digitaliseringen på produktiviteten? Det kunde ingen svara på, men Anna Felländer sa “enorm”. Och det påverkar prisbildningen och är en kraftig prispress. Alla i panelen, som Du hittar länk till ovan, och här, var överens om att Sverige måste satsa på att ligga i världsklass när det gäller IT och digitalisering i alla dess aspekter. Vi får inte glömma landsbygden, om va ska få hela Sverige att blomma. Då förstoras de regionala områdena med access även i ytterområden. Men samtidigt måste vi slå vakt om de urbana miljöerna, och inte minst vara stolta över Stockholm, som återigen seglat upp i världs-digitaliseringens topp, enligt panelen.
Hur ska vi lösa den digitala ångesten? frågade Lars Stugemo, HiQ. Den ligger över hela almedalen, la han till. Lisa Lindström, Doberman gav svaret: Vi kan inte räkna ut allt i förväg. Vi måste göra, prova, samarbeta. Helt enkelt våga! Emil Källström, C, lade till: Vi nedvärderar oss själva. Vi har bättre förutsättningar än de flesta länder, betonade han. Det är företagen som ska göra det. Vi politiker kan kratta i manegen. Men, invände Stugemo, vi måste kratta manegen innan cirkusen kommer.
Till sist: Givetvis kom Uber upp i diskussionen. Teres Lindberg, S, berättade att i riksdagen går skiljelinjen mellan de som tänker gammalt, som försvarar dagens taxisystem, och de moderna som ser vad som kommer. Här skiljer inte ideologin politikerna åt.
Till sist: Jag har flera blogginlägg som kan vara intressanta att kolla. Fritextsökning finns på bloggen, men här är en länk
Senare under Almedalsveckan lägger Boston Consulting Group och Google fram ett förslag till ny digital agenda. Institutens RISE presenterar Den uthålliga staden vid ett annat seminarium.