Diktaturens förtryck skapade Corona-epidemin

När WHO-chefen var i Kina och träffade dess president Xi Jinping borde han sagt:

 Det är Kina som genom sitt system skapat Corna-effekten 

I stället för att prisa Kina, och säga att WHO-chefen aldrig sett en så kraftfull insats, som den som nu sker i landet emot Corona-viruset, så borde han talat klartext. Att insatsen nu är kraftfull är säkert ett korrekt konstaterande, men då bortser man från inledningen. Den började den 8 december, när viruset upptäcktes. Sedan dröjde det till den 20 januari innan Corona.viruset officiellt tillkännagavs och adekvata åtgärder vidtogs. Hela omvärlden var okunnig om det som hände under sju veckor.

Torun Nilsson har i Dagens industri skrivit en ledare om detta som verkligen är värd att läsa. Rubriken, “Diktatursjuka är värre än corona” är dock missvisande, för det är knappast en sjukdom att tillämpa diktatur. Det är kommunistpartiets ideolog som misstror fritt tänkande, frihet och demokrati. Men innehållet i ledaren är kristallklart och viktigt.

Financial Times ger en bra bild om vad som hänt i den kinesiska hanteringen. Du som har abonnemang på FT kan se artikeln här Coronavirus poses challenge for China’s centralised system De som försökte larma i tid om viruset blev omhändertagna av polisen, men för en tid sedan frigivna av högsta domstolen. Den gav dessutom en reprimand till polisen. Underligt, men intressant. Detta och andra omständigheter kommer också fram i svenska medier idag, se Dagens Nyheter t ex. Även om ingen tidning kan mäta sig med FT.

I Dagens Nyheter skrev ett antal virusforskare för några dagar sedan: Svensk satsning på forskning om virus kan förändra världen” Artikeln avslutas så här:

“Det finns i Sverige ett sedan lång tid etablerat och unikt välfungerande vetenskapligt samarbete … och under det senaste årtiondet har bland annat Vetenskapsrådet och Wallen­bergstiftelsen skapat avancerade plattformar för effektiv utveckling av nya läkemedel….

En samlad svensk forskarinsats med stöd från offentliga och privata medel, och med denna infrastruktur i ryggen, skulle kunna förändra världen.”

Stämmer detta? Kan i så fall den svenska regeringen ställa undan Långbänken? Annars måste väl, som vanligt, Wallenbergarna ta ledningen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.