Do it now!

Sveriges största problem är Långbänken. I den politiska sektorn. Den i sin tur beror på både vårt politiska system, med långa statliga utredningar så snart någonting ska göras, och på våra politiker som blivit ett med systemet. Det betyder att från ord till handling tar det i vårt land alltid ett antal år. 

Hade våra företag varit lika långsamma i sitt arbete som den politiska sektorn skulle vi inte ha något privat näringsliv i Sverige idag.

Frågan är om det inte finns anledning att ändra det politiska systemet, och ta bort Långbänken. Do It Now! borde bli handlingsmönstret.

Några exempel på Långbänken och det svenska politiska systemet kan vara på sin plats. Tyvärr glömmer vi våra tillkortakommanden alltför snabbt. Jag måste erkänna att det gäller mig också. Man blir så van vid att alla frågor drar ut på tiden, blir halvdant behandlade eller inte åtgärdade alls. Ur min blogg vill jag redovisa några exempel, det finns många hundra:

Det får räcka med fyra exempel på det politiska systemet långsamhet, men min blogg har hundratals exempel ytterligare, www.gergilsinnovation.se 

Antalet utredningar, som tar lång tid, är många till antalet. De adresserar inte det som är angeläget, utan kommer med mer och mer regler. Regleringarna och lagstiftningen “har löpt amok”, påpekar en debatt artikel i Dagens Nyheter idag.Läs den! Det är professorerna Mats Alvesson och Erik J Olsson, båda från Lund, som skriver.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.