Doldisen i den svenska fiansieringsvärlden

Det är roligt att skriva om sådant som går bra. Och är uppskattat av de allra flesta som berörs. Men som samtidigt är missförstådd av ett antal ledande personer i svenskt näringsliv. Jag tänker på almi, som jag här skriver med små bokstäver enligt dess nya logga.

Det är faktiskt ett år sedan jag förra gången skrev om Almis hela verksamhet, “Den dolda aktören i det svenska innovationssystemet”. Framgångarna fortsätter, och jag vill uppmärksamma dem här, så att beslutsfattare i såväl politik som näringsliv kan bilda sig en uppfattning själva. Hemsidan kan rekommenderas för Dig som vill bilda Dig en uppfattning, och länken är här.

Almi kan hjälpa små och medelstor företag idag på följande område:

  • Råd
  • Lån
  • Riskkapital

Almis verksamhet på finansieringssidan ska var “marknads-kompletterande”. Men vad är det? Almi ska inte konkurrera med andra finansieringsinstitut, och särskilt inte banker. Med lån som andra kan ge. För min del tycker jag om konkurrens, och det behövs på detta område. . Bankutlåning för mindre och medelstora företag fungerar inte särskild väl. Jag vet att bankerna bestrider detta. Men alla studier visar detta. Därför är det bra att ALMI finns, och därigenom konkurrerar. Almis VD Göran Lundwall, som är en försiktig general, vill hellre tala om “driva på”, säger han när vi träffades nyligen.

Några siffror om Almi 2017:

  • 4.200 lån beviljades på sammanlagt 2,6 miljarder
  • 83 procent av SME-företagen känner till Almi.
  • Kundnöjdheten var 95 procent

Utvecklingen under de senaste 4 åren för “Almi-företagen”:

  • 78 procent av företagen har överlevt (kontrollgrupp 82 %)
  • Förädlingsvärdet ökade med 48 procent (kontrollgrupp 30%)
  • 47 procents omsättningsökning (kontrollgruppen 27%)
  • Antalet anställda ökat med 30 procent (kontrollgruppen 15%)

Detta alltså under de fyra åren 2013 – 2016. Inte så illa.(Sid 14 i Årsred..)

Men, Almi har problem. Deras verksamhet är för populär. Utlåningen 2017 fick reduceras med en miljard, pga kapitalbrist. Sedan lång tid pågår en dialog med Näringsdepartementet, som är positiv, säger VDn, men som inte resulterat. Underligt säger jag. För det ligger miljarder i Näringsdepartementet portfölj-bolag som inte används. Ligger för fäfot.

De populära tillväxtlånen, har gått till 900 företag, sedan starten för ett par sedan. Den utlåningen har tagit1,5 miljarder av Almis kapital i anspråk. Men nu är det stopp för dessa tillväxtlån. Nog borde Mikael Damberg kunna sköta sitt fögderi så att den erkänt framgångsrika tillväxtlånen inte stoppas. Men ännu inte. Underligt.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.