Dynamiken rasar i USA, och det beror inte på Donald Trump

På 20 år har den amerikanska dynamiken halverats, dvs näringslivets innovativa dynamik. Det visar en ny studie av Economic Innovation Group, EIG, i USA. Vad detta betyder för den ekonomiska tillväxten förklarar inte studien, men positivt är det givetvis inte.

Studien “Index of State Dynamism” mäter dynamiken i USA sedan 1992 och framåt. Hela rapporten hittar du här.

Vad visar denna rapport? I korhet följande:

  • En kraftig och stadig nedgång i den amerikanska dynamiken sedan 1992
  • Att västra USA är mest dynamisk med Nevada i topp av USA:s stater
  • Att sämst dynamik är kring de stora sjöarna, Chicago och Detroit
  • West Virginia  är minst dynamisk
  • Dynamiken står i direkt relation till andelen utlandsfödda

I de 10 mest dynamiska staterna var i genomsnitt 13 procent av befolkningen född utomlands. Jämfört med 6,7 procent bara bland den fjärdedel som är minst dynamisk. I West Virginia är bara 1,4 procent utlandsfödda.

Denna kartläggning stöds också av Kauffman Foundation som funnit att den är dubbel sannolikhet att immigranter blir entreprenörer jämfört med infödda amerikanare. Beror det möjligen på att just immigranterna har mer av “Djävlar Anoda” än de som ganska lätt kan växa upp i ett familjär och känd miljö? Samtidigt kanske just utsattheten ställer krav och stimulerar kreativiteten. Något som Kauffman kommit fram till Kanske kan vi framgent se en motsvarande utveckling med de immigranter som vi i stor skala nu ska involvera i det svenska samhället.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Dynamiken rasar i USA, och det beror inte på Donald Trump

  1. Tidigare studier har visat att två tredjedelar av alla nya företag startas av människor som inte får något annat jobb. Mat på bordet är alltså en stark drivkraft, eller “hungriga hundar jagar bäst”, som ordspråket säger. Om vi får se samma utveckling i Sverige beror säkert till stor del på vilka finansieringsmöjligheter som finns. Förorter med fler bostadsrätter har fler företagare, för där finns objekt att ta lån mot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.