Elbristen har varit verklighet i flera år, men ändå händer ingenting

Varför har inte elförsörjningen blivit föremål för verkliga åtgärder? Får man tro regeringen, och det ansvariga statsrådet, så är det inga som helst problem med elförsörjningen. Trots att många industrier inte investerat då elförsörjningen inte kunde garanteras. Detta har i vart fall varit en realitet i hela sex år.

Våren 2019, för snart tre år sedan, skulle Pågen investera i en ny anläggning i Skåne. Det gick inte och så här beskrev Pågen problemet:

Det är alltså inte brist på el som är det egentliga problemet utan kapaciteten i elnäten. Att lösa dessa utmaningar kommer att ta tid och därför är det viktigt för oss att lyfta problematiken redan nu för att säkerställa ett en lösning finns, vilket man ej kan garantera i dagsläget.

Enligt Sydsvenska Handelskammarens VD Stefan Müchler hade kapacitet saknas i Sydsverige redan i två – tre år då – 2019. För att få en lösning fick Handelskammaren till stånd ett möte i Malmö med Anders Ygeman, den då ansvarige energiministern, i oktober 2020. Han kom och sägs men segrade inte. För det han lovade i Malmö höll inte.

Redan 2015 gjorde Energimyndigheten en Risk och sårbarhetsanalys över energiförsörjningen i Sverige. Läser man den noggrant, vilket jag gjort nu – igen, så framgår tydligt att en planering behövde ske omgående (2015). Det var dock inga panik-rop, men avsikten är väl att en regeringen ska kunna agera utan att myndigheten skriker. Ingenting skedde dock.

I dagens Fokus beskrivs energiproblematiken väl. Det är Johan Hakelius som gått igenom de senaste tre årens verkliga rop på åtgärder, som dock verkar ha klingat ohörda. Det är dessutom ökande efterfrågan, en fördubbling av elbehovet, och som mest en efterfråge-ökning på hela 260 procent, som kan noteras.

Varför erkänner inte regeringen bristen på el? Varför fortsätter man att tala om att vi har överskott, när detta inte innebär att elförsörjningen kan tryggas? Jag tror att vi alla märkt av el-spikarna, som sker när ställverken tvingas justera elen vid snabb ökad belastning. Då stannar datorerna om de inte går på batteri. Fråga två blir sedan:

Varför vidtar inte regeringen kraftfulla och snabba åtgärder? Det sker förhoppningsvis av den nye energiministern.

Ett annat problem är elpriserna, som både beror på dålig elförsörjning i Sverige, men framför allt på att Tyskland nu snart lagt ned alla sina 17 kärnkraftverk

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Elbristen har varit verklighet i flera år, men ändå händer ingenting

  1. Generaldirektör för Svenska kraftnät var väl, under flera år, en f. d. försvarsminister (kortvarig dock) med blå färg.
    Han måste ha suttit och drömt bakom skrivbordet, eller ???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.