En Center-regering med Stefan Löfven som statsminister?

Det är onekligen en stor politisk innovation som Annie Lööf nu presenterat. Vi kan få

  • En Centerpartiregering, som sköts av Socialdemokraterna.
  • På ett program signerat Annie Lööf, som den blivande statsministerns tvingas genomföra

Här är utkastet till sakpolitisk överenskommelse mellan de fyra regeringspartierna partierna C, L, MP och S, som nu accepterats av de fyra partierna. (16 kompakta sidor med 73 punkter) Men inte av Vänsterpartiet.

Det ska sägas att det är otroligt starkt av Annie Lööf att få igenom detta regeringsprogram med sina 73 punkter. Sedan är nästa fråga hur det ska realiseras. Totalt är det ett 50-tal utredningar som ska genomföras, vilket tar mellan 1 och tre år vardera. Och ytterligare 15 utredningar, som troligen måste genomföras. För alla dessa utredningar har vi remissbehandling, regeringskansliets bearbetning, lagrådsremiss, propositionsskrivande, riksdagsbehandling, förordnings-arbete och sist själva genomförandet. Varje utredning ska dessutom föregås av direktiv, som i normalläget tar 4 – 6 månader. Normalt tar ett förslag med alla dessa steg 5 år att genomföra. Och hur angelägna är socialdemokratiska statsråd att driva alla dessa frågor snabbt och effektivt, när de oftast strider mot deras egen uppfattning?

Min tro är att en Centerregeringen med Stefan Löfven som statsminister kommer att befästa Sveriges ställning som Långbänkens förlovade land.

Men det kommer bli kul. Politiken kommer aldrig bli vad den tidigare varit. Tänk att hela tiden jaga dessa utredningar och höra hur långt de kommit, vilka möten de haft och genom läckor försöka utröna om hur det kommande liberala förslagen ser ut. Och sedan jaga de olika departementen för att utröna hur hanteringen sker, vad som händer nu och när utredningen är klar att genomföra. Frågor till statsråden om hur de kan hantera lösningar som de inte själva tror på blir nog legio.

Vad händer nu om Vänsterpartiet säger nej till Löfvens Centerregering, vilket han hotar med? Jo, då blir det en fjärde omröstning, där Ulf Kristersson troligen får chansen. Och då kan C och L släppa fram honom, för annars får vi ett extraval, som skulle döda Liberalerna. Och då kan man använda uppgörelsen som Annie Lööf skickligt förhandlat fram, där S utlovas medverkan i utredningar och ett samråd på alla de 73 områden som överenskommelsen omfattar. (Språkbruket måste dock justeras.)

Tidigare har Stefan Löfven sagt att lagt kort ligger, dvs att de eftergifter man gjort i en överenskommelse med C och L ska stå kvar. Men redan nu har Löfven visat att det inte gäller, eftersom Vänstern nu ska få inflytande. Och C och L tycks tiga. Sjöstedt kräver av Löfven att “det som står (i överenskommelsen) egentligen inte gäller.”

Vilka utredningar förstår? Ett urval:

  • Ny utredning om 3:12 reglerna (förenkling)
  • Utredning om bättre personaloptioner (fler och större belopp)
  • Utredning om generationsskifte (ta bort extraskatten)
  • Utredning om special-visum (för att aktivt locka kompetens utifrån)
  • Utredning om gårdsförsäljning av alkohol
  • Utredningar om förstärkt äganderätt för landets skogsägare
  • Utredningar om språkkrav för medborgarskap och krav på invandrare
  • Utredning om hedersrelaterade brott (utvidgas och skärpas)
  • Utredningar och en kommission om bostadsmarknadens liberalisering
  • Kvalitetskrav på skolor (lika för kommunala och privata skolor)
  • Utredning om primärvården ( för att få mer läkarresurser)
  • Utredningen om psykvården (ny vårdreform krävs)
  • Utredning av den framtida migrationspolitiken
  • Utredning om civilförsvaret ((för samordning och ledning)

Till detta kommer flera dussin ytterligare utredningar.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.