En Festskrift till en 65-åring, kan det vara något?

Svaret är JA 

Festskriften är förärad ekonomiprofessorn Pontus Braunerhjelm som i helgen fyllde 65 år. Pontus Braunerhjelm är något av entreprenörskapets egen professor i Sverige. Här kan Du ladda ner “Festskrift till Pontus Braunerhjelm”

Bakom festskriften står inte oväntat Entreprenörskapsforum, där Pontus varit VD och nu är forskningsledare.

En festskrift är oftast historisk och tillbakablickande med nostalgiska tankar. Så inte här. Denna betraktelse är oerhört aktuell och framåtblickande. I kortform har Pontus Braunerhjelm medverkat till

  • Att utveckla den i år Nobel-belönade Paul Romers endogena tillväxtmodell genom att föra in entreprenörskapet i modellen. (År 2009)
  • Globaliseringsrådet, vars förslag redan för 10 år sedan gav såväl Alliansen som S ett idéinnehåll för framtidens samhälle, som nu rimligen måste utvecklas, oberoende av regering. (Beskrivet av Rådets dåvarande ordförande Lars Leijonborg)
  • En Entreprenörskaps-utredning från 2016, där Pontus Braunerhjelm var utredare, vars resultat nu måste genomföras oavsett färg på regeringen.

Festskriften visar vilken produktivitet och bredd Pontus Braunerhjelm har i sin verksamhet. E-forums VD professor Johan Eklund redovisar detta i sitt bidrag till skriften “Entreprenörens återtåg i ekonomi och politik”. Braunerhjelm har hittills publicerat ca 300 vetenskapliga artiklar, debattartiklar, rapporter och böcker, som dock inte låter sig begränsas till entreprenörskap allena. Eklund påpekar också att antalet citeringar av Braunerhjelms utveckling av Paul Romers endogena tillväxtteori, som skedde 2009, uppgår till betydande 1.300, vilket indikerar att genomslaget är stort.

I Lars Leijonborgs bidrag lyfter han fram Braunerhjelms insats i regeringens Globaliseringsråd 2006 – 2009. Med 36 underlagsrapporter och två slutrapporter kan man tala om “en guldgruva för en kommande reformsinnad regering”. Det betyder samtidigt att förslagen var många och bra, men också att en stor del inte är genomförd ännu. Det är kansliets slutrapport, som finns på länk här, som sammanfattar helheten och i lägger fram lösningar också på dagens problem (350 sidor).

Det finns ett inslag i denna festskrift som bör förstärkas, och det är Braunerhjelms  eminenta Entreprenörskaps-utredning, som publicerades i mitten av oktober 2016. Den finns i några av mina blogginlägg, bl a i “Entreprenörskapsutredningens ordförande talar ut”.

Till sist vill jag understryka att Festskriften till Pontus Braunerhjelms 65 årsdag är väl värd att läsa. Den är mycket relevant och bitvis mycket lättläst (130 sidor). Slutsatsen av allt detta är att om den tillträdande regeringen vill ha en ny Assar Lindbeck-kommission så vore Pontus Braunerhjelm en god kandidat.

Till sist mitt eget Grattis till Pontus! Och tack för dryga 20 år av gott och framgångsrikt samarbete!!

I efterhand har Janerik Larsson skrivit i SvD om Festskriften.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.