Rubriken är titeln på Svenskt Näringslivs inspel inför regeringens forskningsproposition, som kommer nästa höst. Här finns anledning till uppskattning, för Svenskt Näringsliv, SN, är tydlig med vad som behövs för att vårt land ska behålla och förbättra vår framtida forskning. För Sveriges framtid är vår forskning avgörande. (En tidigare blogg) Tillsammans med vårt innovations-system i övrigt. En länk till forskningsfinansiärerna finns här. och De flesta övriga remissvar finns nu här
Stora offentliga resurser satsas på FoU i Sverige idag, men resultaten är inte tillfredställande, påpekar SN. Det är allvarligt när många andra länder når bättre resultat, både USA och i Asien. Sverige har gått från en topposition i forskningsvärlden, påpekar SN. Relativt sett har satsningar och resultat blivit mindre imponerande. Vi befinner oss på en, om än fortfarande hög, men påtagligt lägre nivå än tidigare.
Vad föreslår då Svenskt Näringsliv? Jo, först måste vi sätta upp ett mål. Sverige bör vara tillbaka på samma resurs-nivå som i början på 2000-talet. SN förslår 4,3 procent av BNP, vilket är en procentenhet högre än idag. I pengar betyder det 50 nya miljarder. I investeringar för framtiden. (Och då får vi inte halka efter i teknikutveckling heller som nu när Sverige förlorar två år i 5G-utveckling – medvetet?)
Detta är Svenskt Näringslivs förslag i korthet. Ett mål och en strategi behövs:
- En samlad FoU-politik som inkluderar näringslivet Företagen är av avgörande betydelse för att utveckla och sprida samhällsviktiga innovationer.
- Rätt forskningspolitiska instrument för mer forskning. Staten bör bli bättre på att använda och balansera de forskningspolitiska instrument som man har i sin hand.
- Vässa våra universitet och högskolor Forskningssamverkan med näringslivet måste premieras. Konkurrensutsatt forskningsfinansiering ger incitament för ökad kvalitet, relevans och effektivitet.
Här är de viktigaste enskilda åtgärderna, enligt Svenskt Näringsliv:
- Stärk och utveckla de strategiska innovationsprogrammen
- Säkerställ utbildningar av kritisk vikt för näringslivet och underlätta rekrytering av utländska experter
- Stärk och utveckla forskningsinstituten
- Öka skatteincitamenten för forskning
- Finansiera excellent forskning
- Inför nya driftsformer för ökad autonomi (självständiga universitet)
Nu får regeringen och samtliga politiska partier t sig i kragen och bestämma sig om Sverige ska fortsätta som en ledande forskningsnation, och återta det vi förlorat.