En ny innovationsplan i USA såg dagens ljus i fredags

Fredagen den 23 oktober, på Amerikas “Back to the Future Day”, lanserade president Barack Obama en nya och uppdaterad innovationsplan för USA. “Strategy for American Innovation“. Den förra såg dagsljuset 2009. Ursprungligen var denna Framtids-dag för science fiction drömmar, som smart phones och global satellit-kommunikation, som nu är verklighet.

Denna plan är inte bara intressant för USA, om den kan genomföras ordentligt, utan också för oss utanför, inte minst för Sverige. Planen är inte så konkret, men redovisar dussintals byggstenar under sex olika områden, som måste utvecklas för att USA ska hålla ett globalt ledarskap. Här kan Sverige få en struktur och ett tänkande, som borde välkomnas både av Stefan Löfven och oppositionen samt IVA och andra organisationer som arbetar med vår innovationpolitik. Tilläggas bör att Sverige givetvis inte kan ha samma ambitionsnivå som USA, men sagt strukturen kan vi nyttja.

Så här lyder huvudrubrikerna. Jag låter engelskan vara kvar:

  • Investing in the building blocks of innovation;
  • Fueling the engine of private-sector innovation;
  • Empowering a nation of innovators;
  • Creating quality jobs and lasting economic growth;
  • Catalyzing breakthroughs for national priorities;
  • Delivering innovative government with and for the people.

Några axplock och nedslag av konkreta åtgärder vill jag ändå redovisa:

  • Investera för att behålla USA:s ledarposition inom grundforskning
  • Fokusera på teknisk och matematisk utbildning
  • Slå vakt om och utveckla invandrarnas entreprenörskap
  • Bygga världens bästa fysiska infrastruktur
  • Bygga framtidens digitala infrastruktur
  • Slå vakt om företagens ramvillkor för en god ekonomisk utveckling
  • Underlätta exporten genom eliminering av handelshinder
  • Skapa en verktygslåda för en bättre och mer kostnadseffektiv offentlig sektor

 

Arbetet med innovationsplanen står The “National Economic Council” och presidentens innovationskansli “Office of Science and Technology Policy” för.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”En ny innovationsplan i USA såg dagens ljus i fredags

  1. Fint Håkan att du lyfter fram USAs nya innovationsplan. Jag delar din bild av att Sverige har mycket (!) att lära och ta efter USA – världens främsta marknadsekonomi som ändå satsar mycket på innovation, innovationsupphandling, kommersialisering av forskning och regionala innovationsekosystem, inte minst med statlig finansiering av regionala hubbar såsom inkubatorer, kluster och science parks.

    USA har flera program där staten, inte minst nära och genom forskningssatsningarna, stödjer kommersialisering av forskningsresultat i form av nya bolag, har krav på forskningsfinansiärerna att ha konkreta kommersialiseringsmål m.m.

    Dessutom, klokt nog, har USA flera program som finansierar inkubatorer och acceleratorer, bl.a. för att realisera clean tech, samt satsar sedan nyligen på regional utveckling (regionala innovation ecosystem) bl.a. genom statliga satsningar på högskolenära science parks – klockrent!

  2. Magnus,
    Kan bara säga att Du har helt rätt!! Dock bör man kanske i ärlighetens eller rättvisans namn tillägga att USA är en gigantisk spelare, en egen ganska uniform kontinent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.