En särskild innovationsproposition föreslås

I gårdagens Dagens Nyheter tog professor Charles Edquist till med storsläggan. Det sker dock i en ganska lågmäld ton, så hans uppdragsgivare, Statsminister Stefan Löfven kanske inte tar illa vid sig. Det rör sig om en ledamot i Statsministerns Nationella Innovationsråd, NIR, som i DN.Debatt lägger fram ett radikalt förslag. Förmodligen känner sig den gode innovationsprofessorn sig självständig, med rätt att uttrycka vilken åsikt som helst.

Men det är inte vilken åsikt som helst, utan det Charles Edquist är som ljuv musik för mig som i mer än 15 år arbetat med innovationsfrågor. Rubriken lyder “Innovationspolitiken måste samlas i egen proposition”. Hittills har innovation smugits in i den sk forskningsproppen, och då kallats för “Forsknings. och Innovations-propositionen”. Så skedde både 2008 och 2012. Det som var innovation i dessa propositioner var minimalt. Även om namnet sa annat.

Ta bort det linjära sambandet mellan forskning och innovation, som inte finns, säger Edquist. Det håller nog alla med om som sysslar med dessa frågor. Det betyder inte att forskning är onödigt för innovationer på riktigt lång sikt. Men i medelfristigt perspektiv, så baseras kanske bara 10% av innovationerna på ny forskning. Enda undantaget är life science, där 50 procent tycks utgå i från spetsforskningen. I övrigt är det entreprenörer som gör jobbet. Detta har Johan P. Larsson på Entreprenörskapsforum visat i rapporten “Innovation utan entreprenörskap?”

Edquist föreslår att Innovationspropositionen ska överlappa forskningsproppen. Jag vill säga att forskningen är bara en mindre delmängd. Vi har hela utbildningen som är grunden till vårt kunskapssamhälle. Därtill kommer regelverk och skatter, som också hör till innovationsperspektivet. Men det tar Edquist inte upp på riktigt sätt, tycker jag. Däremot lyfter Edquist innovationsupphandling, som jag också skulle vilja understryka. Offentliga sektorn upphandlar årligen kanske 600 miljarder, och här finns stora möjligheter att främja innovationer. Inte bara upphandla gammal teknik, utan nya lösningar.

Hela artikeln behöver läsas av Dig som är intresserad av dessa frågor, hur Sverige ska utvecklas som ett innovativt land. Ett helhetsperspektiv för Charles Edquist fram, vilket är absolut rätt. Nu får vi se vad Innovationsrådet säger, det möts nästa gång den 18 maj, om mindre än en vecka. Fokus då är Life Science.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.