Det låter så oskyldigt. Slutbetänkande från “Ägarprövningsutredningen”, och som presenterades den 11 februari. Själv tänkte jag att det vore väl rimligt att välfärdsföretag blir tillståndspliktiga och att man kontollerar ägandet. Inte minst när man hör hur assistans-företag lurar samhället på mångmiljonbelopp. Men när jag hörde utredningen presenteras och diskuterades på SNS i förra veckan, och läste betänkandet, bliv jag mörkrädd. Detta är en ulv i fårakläder.
Utredningen heter “Krav på privata aktörer i välfärden“, och även det låter ju helt OK. För det är klart att man ska kunna ställa krav på god kvalitet från samtliga aktörer i välfärden. Utredningen säger också att deras utgångspunkt är brukarnas och elevernas perspektiv, inte minst betonade utredaren själv, Cristina Eriksson Stephanson. Mycket bra. Men, utredningen har överhuvud taget inte sett på det som är det viktigast, kvaliteten på verksamheten. Hur de som nyttjar skolor och välfärd upplever verksamheten.
Nu säger utredaren att detta – kvaliteten – har inte ingått i uppdraget. Men då borde väl utredningen gått tillbaka till regeringen och påpekat att detta måste utredas. Alternativt borde man i sitt slutbetänkande påpekat att uppdraget att tillse brukarnas och elevernas självklara krav inte kan uppfyllas om inte kvaliteten i verksamheten kartläggs. Nu har man i stället i utredningen fokuserat på att ägarna och ledningen är “hela och rena”. Tillståndsprövning ska innefattar krav på insikt, erfarenhet och lämplighet hos utförares ledning och ägare. Det ska även finnas ekonomiska förutsättningar för att driva verksamheten långsiktigt.
På SNS-seminariet deltog tre viktiga aktörer. Patrik Attemark från Solhagagruppen, Johan Fredriksson, Praktikertjänst och Ulla Hamilton, som nu är ansvarig för Friskolorna. De framförde den kritik som jag redovisar här, inte minst det anmärkningsvärda att inga krav ska ställas på offentliga sektorns utförare, trots att de är störst och oftast mest ifrågasatta. Ändå fick man inte riktigt intrycket att de tre debattörerna tog avstånd från utredning och tillståndsförslaget. Vid enskilda samtal efter seminariet påstod de dock detta. Beror det på att de privata aktörerna har kommit i offentlighetens kniptång?
Genomförs detta förslag får vi ett nytt kontrollsamhälle. Då ska externa kontrollanter, som sitter på IVO, Skolinspektionen och andra myndigheter, kontrollera att alla ägare och alla ledamöter – 1000-tals – i skolor och välfärdsföretag är lämpliga. Detta ska ske fortlöpande, så varje ändring av ägare, styrelse och ledningsgrupp ska anmälas till kontroll-myndigheterna. Men återigen: Den offentliga sektorn ska inte kontrolleras.
Det kan verka som en långsökt parallell, men precis det här har hänt inom spelbranschen. EU diskuterar spelmonopolens vara eller inte vara utifrån vem som ska få arrangera spel. Vilka spelformer som erbjuds, alltså kvaliteten i systemet, bryr sig ingen om och därför växer bedrägerierna lavinartat. Om utredningen blir verklighet kan vi alltså få parallella “offentliga sektorer”, där själva ägandet är oantastligt men där verksamheten kan vara hur dålig som helst.
Detta är på kornet. När ska de förnuftiga i offentliga sektorn (och i den politiska också), med erfarenhet av verkligheten, ta kommandot när Sverige ska utvecklas?
I Malmö är man föregångare. Där ska alla företag som vill sälja till kommunen granskas både i anbudsskedet och under utförandet. Byggnads har anmält sig villiga att utan kostnad stå för granskningen. Man får jackor med stadens emblem och stadens ID kort. Det kallas för vita jobb.
Politikerna vill också starta ett byggbolag för att bygga bostäder a la BPA typ.
Vi som var med på 70-talet vet hur det gick. Man får förutsätta att Byggnads ska kolla konkurrerande anbud innan det egna företaget lägger sitt bud på byggnationen. Vart är vi väg?
Per Linde
Detta verkar vara en helt onödig utredning en bland många.
Man tror sig ofta kunna lösa ett problem genom att tillsätta en utredning.
Det är meningslöst, om inte uppdraget ens är rätt utformat. Att det ska vara så svårt att kräva en fullständig utredning som innefattar alla och där krav och kvalitet ingår.