Entreprenörskapet i Sverige växer kraftigt

I dag lanserar Entreprenörskapsforum 2014 års GEM-rapport. GEM står för Global Entrepreneurship Monitor. Den svenska rapporten, “Entreprenörskap i Sverige” presenteras på en frukostseminarium under ledning av professor Pontus Braunerhjelm, VD för Entreprenörskapsforum.

Det verkligt glädjande i rapporten är att andelen svenskar som sysslar med att starta företag fördubblats sedan 2007. På sex år har andelen svenskar som sysslar med entreprenörskap ökat från 4 till 8 procent. Inget annat land kommer i närheten av denna utveckling. Det betyder att antalet svenskar som startar eller driver företag ökat, så att vårt land ny kvalificerar sig in i den övre tredjedelen i världen. Tidigare hade Sverige en bottenplacering.

Men, det finns inte tillväxtambitioner, så andelen sysselsatta ser inte ut att alls hålla takt med antalet entreprenörer. Detta i relation till vår storlek. Det är bara 6 procent av entreprenörer som tänker sig anställa minst 20 personer inom en femårsperiod. Det innebär att Sverige här hamnar i bottenligan, bland de fem sämsta i världen. Inte bra. Dessutom har de nya och unga företagen en jämförelsevis låg internationaliseringsgrad.

I en kommentar säger Pontus Braunerhjelm att kvaliteten i det svenska entreprenörskapet är avgörande för långsiktiga effekter. Här räcker det inte med kvantitet. Vi får se vad näringsminister Annie Lööf säger om detta. Och hur reagerar oppositionsledaren i riksdagen, Mikael Damberg?

Du kan läsa om GEM-rapporten i Svenska Dagbladet i tisdags. Här en utomordentlig sammanfattning av seminariet, som Du kan ladda ned. Som E-forum gjort.

Tilläggas kan att GEM nu genomförts i 15 år och idag omfattar 70+ länder med 197.000 respondenter. Det betyder att 75 procent av världens befolkning är inräknad och hela 90 procent av världens BNP.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.