Att läsa Entreprenörskapsutredningen är både deprimerande och stimulerande. Analysen av hur det ser ut idag gör ingen glad, utom möjligen bakåtsträvare och jurister. Men förslagen kan ge Sverige en god framtid. Om de genomförs.
Vi får se när det går att skicka denna blogg, eftersom Näringsdepartementet dröjer med att lägga ut utredningen på sin hemsida. Trots att den överlämnades av utredaren Pontus Braunerhjelm till näringsminister Mikael Damberg på måndagsförmiddagen. (Men det fungerar dåligt som vanligt på regeringens urusla hemsidor).
Sent måndag eftermiddag nådde Entreprenörskapsutredningen näringsdepartements hemsida. Läs del 1, “Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet” del 2 är en genomgång av juridisk art med författningstexter och obestånds-lagstiftningen, och länk finns här. Därför gick min blogg ut nu, på tisdag morgon.
Utredningen, på dryga 300 sidor (del 1) är en spännande och nyttig läsning. Där finns en rad förslag på hur ramverken kan stärkas för konkurrens och marknadsinträde, hur kompetensförsörjningen kan förbättras, hur regleringar borde hanteras, boendet förbättras och infrastruktur samt digitalisering utvecklas. För att underlätta rekonstruktion av företag presenterar utredningen en rad förslag.
Utredningen förslår tydliga incitaments-baserade strukturer där anslag kopplas till prestation. Ett viktigt konstaterande gör utredningen på sidan 21:
Vi argumenterar kraftfullt för att den tekniska utvecklingen och digitaliseringen måste bejakas. Försök att bromsa utvecklingen kommer att vara lönlöst och försvaga Sveriges konkurrenskraft och bromsa den ekonomiska utvecklingen.
Skatterna är belysta i utredningen, men utan skarpa förslag. Läsaren får dra sina egna slutsatser. Men tar inte politikerna intryck så händer kanske detta enligt utredningen:
“då riskerar (vi) på sikt att urholka konkurrens- och attraktionskraften i Sverige”
Hoppas att politikerna tar till sig den kraftfulla varningen.
Utredningen föreslår en instans, i likhet med det Finanspolitiska Rådet, med uppgift att bevaka att de svenska villkoren för entreprenörskap är internationellt konkurrenskraftiga. Ett Entreprenörskaps-Råd (det namnet anges inte).
I övrigt viktiga förslag:
- En effektiv funktionsupphandling
- Nationella prioriteringar för samhällsutmaningarna
- Utbildningen måste få kvalitet
- Forskningsanslagen till universiteten bör konkurrensutsättas till 50 procent
- Ett effektivt och sammanhållet konkurrenskraft
- Effektiv utvärdering av främjandeinsatserna, vilket inte sker idag
Och mycket annat viktigt. Det är bara att läsa och ta till sig.
I morgon onsdag, den 19 oktober klockan 08.00 håller Entreprenörskapsforum ett seminarium om den nya utredningen. Med ordföranden Pontus Braunerhjelm. Det finns troligen några platser kvar. Här är länken.