Ericsson varnar för låga forskningsinvesteringar

För en vecka sedan varnade Ericsson för att forskningsinvesteringarna i Europa är för små. Vi riskerar att hamna på efterkälken. Det är teknologi- och forskningschefen Ulf Ewaldsson som uttalar sin farhåga i Financial Times.

“Vi måste skapa en större agenda i Europa” där den offentliga sektorn matchar den privata. Han jämför med USA som driver teknologin för LTE betydligt mer än Europa. EU saknar den vision som behövs, säger Ewaldsson vidare.

Av Ericsson totala forskningsbudget på 3,7 miljarder euro spenderas 2,2 miljarder i Erupa. Det betyder att 60  procent av forskningen ligger i Europa, som bara har 28 procent av Ericssons försäljning. Ericsson är inte ensamma om att vara oroliga för att den europeiska  telekomindustrin  inte kan konkurrera med övriga välden. Ett skäl är att regleringarna är för strikta i Europa, säger Ewaldsson vidare.

Har svenska media uppmärksammat detta? Jag har inget läst och sökningen på nätet visar inte att något här hemma har följt upp denna fråga. Som tycks åtminstone mig vara ganska viktig.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.