Idag offentliggjorde Finansdepartementets expertgrupp ESO en ny intressant rapport. “Kapital på krita?” Sammanfattningen finns här. Dock rekommenderar jag rapporten, som ger en statistik som är viktig. Rapporten börjar så här:
“I teorin kan företag med bra idéer och goda utsikter att lyckas alltid ordna finansiering. Idealbilden av en väl fungerande kapitalmarknad med perfekt information stämmer relativt väl för större, väl genomlysta företag med tillgång till både den svenska och den internationella kapitalmarknaden. Nystartade och mindre företag har däremot generellt sett svårare att få tag på kapital. “
Utredningen, gjord av ekonomen Anders Bornefalk, visar med ny statistik hur situationen är för vanliga svenskar. Bara var tredje svensk har möjlighet att mobilisera eget kapital för att bilda ett aktiebolag. Därtill kommer att möjligheten till bankkrediter för mindre och medelstora företag är dåliga. Andelen lån från finansbolag (mest banker) har minskat under senare år. Knappt vart tredje företag (29%) har idag banklån, trots att behovet är påtagligt. Dessutom drabbar finansieringsbristen främst nystartade och mindre företag. I en Brännnpunktsartikel idag beskriver Bornefalk problemen.
Ett viktigt skäl till det svenska problemet är bristen på egen förmögenhet bland befolkningen. Den är sämre i Sverige än i andra jämförbara länder. Därtill kommer att bankerna hellre lånar ut till de större och etablerade företagen. Detta beror troligen på på dålig kreditutvärdering hos bankerna, menar utredaren. För min del skulle jag vilja tillägga att större företag ofta har personliga kontakter med bankerna, som underlättar en positiv behandling.
Lösningen som ESO-rapporten föreslår är att frågan om mindre företagares kreditbehov uppmärksammas, av med bankerna och av staten när skattesystemet och kapitaltäckningskraven utformas. Detta är dock en fråga som måste lyftas kraftfullt, vill jag framhålla, för det är de mindre företagen som skapar nästa alla nya jobb. Och det är där de flesta innovationer ser dagens ljus. Underlag finns nu för insatser.
Tilläggas kan att ESO-rapporterna görs för att ge Finansdepartementet analysunderlag. Rapporten kommer säkert också uppmärksammas av Entreprenörskapskommittén.