Efter regeringsbildningen i höst har företrädare för näringslivet uppvisas negativa reaktioner på stoppet av Förbifart Stockholm och hotet om att stänga Bromma flygplats. Men, kritiken har hittills varit ganska modest, trots att reaktioner bakom kulisserna varit kraftiga. I lördags kom dock den verkliga reaktionen till uttryck – offentligt. I form av en artikel på DN.Debatt. Fyra framträdande näringslivsföreträdare skrev artikeln“Låt inte fientligheten mot näringslivet styra politiken”.
Du har förmodligen redan läst vad Antonia Ax:son Johnson, Rune Andersson, Olof Stenhammar och Dan Olofsson skrivit. Vad de inte skriver rakt ut, men underförstått, är att osäkerheten i näringslivet och den fientlighet som upplevs där från regeringens sidan, leder till en återhållsamhet när det gäller investeringar i landet. Vad som heller inte sägs i artikeln, men som kan bli en realitet: utflyttning.
Regeringen uppvisar “ett lättsinne, en kortsiktighet och en tondövhet inför företagandets villkor, som är häpnadsväckande”, skriver företagsledarna. Förstår regeringen konsekvenserna? Vidare skriver man “Ska svensk politik präglas av misstro och konspirationsteorier mot företagares och entreprenörers drivkrafter? Ska företagande, kommersiella drivkrafter och dynamisk utveckling utmålas som ett stort samhällsproblem?”
Det är en oerhörd frustration som debattartikeln uttrycker. Man hänvisar till utvecklingen i decennier, efter löntagarfondsstriden, och påpekar att “En viktig orsak till dessa svenska framgångar är den grundläggande friheten att få lyckas.”….”Går verksamheten med överskott är det ett bevis på att vi lyckats.” …”Företag som går med förlust överlever inte”.
Fortsätter den här utvecklingen kan Stefan Löfven få svårt att hitta framträdande företagsledare för sitt Nationella Innovationsråd. Förutom alla andra problem.