EU måste förbättra konkurrenskraften – EU släpar efter säger kommissionen

Hur många av världens cirka 10 plattformsföretag finns i EU? Inga. De finns i USA och i Kina. Detta är ett enormt misslyckande. EU, som förvisso behövs och gör många bra insatser, men tyvärr har EU kapitalt misslyckats att göra Europa till den ledande kontinenten. Och företagen drabbas negativt av detta också.

Idag och i morgon  har EU:s stats- och regeringschefer möte i Bryssel om EU:s konkurrenskraft. Ordförande och drivande för detta idag är vår egen statsminister Ulf Kristersson. Programmet innehåller också Europa i världen och Ukraina. Länken går till en artikel i Alltinget som ger en god bild av det som förestår.

Svenskt Näringslivs ordförande Jacob Wallenberg gick ut i en engelsk artikel på organisationens hemsida för några dagar sedan: Improve EU competitiveness. Slå på denna länk så kan Du läsa budskapet. Det hade med fördel kunnat publiceras i DN eller SvD  och i Financial Times.

Jacob Wallenbergs artikel är inte nådig för EU-ledarna. Några utdrag på svenska

  • Det finns ingen verklig inre marknad för tjänster och den digitala ekonomin.
  • Kapitalmarknaderna är fortfarande fragmenterade längs nationella linjer.
  • Handeln med varor är också kantad av gränsfriktioner
  • Slutligen behöver EU:s regelverk en översyn som tar oss inte till bättre utan den bästa lagstiftningen.
  • Komplex och oförutsägbar reglering sänker investeringarna.
  • Med ekonomiska reformer som minskar regelbördan, större handelsintegration med världen och ökade FoU-utgifter skulle den europeiska ekonomin växa.

Själv skulle jag vilja understryka: Detta är allvar!

Inte minst när man ser vad EU-kommissionen själv säger i sitt förslag “Long-term competitiveness of the EU: looking beyond 2030” Läs den! Totalt 20 sidor text, som är upplysande. EU-kommissionen erkänner sitt misslyckande. Se här ordagrant på första sidan:

“Analyses show that the EU is also not at par with other parts of the world in some transversal technologies, trailing in all three dimensions of innovation, production and adoption and losing out on the latest technological developments that enable future growth.”

I svensk översättning (gjord av mig):

Analyser visar att EU inte heller går i takt med andra delar av världen i generiska teknologier, och släpar efter i de tre dimensioner innovation, produktion och anpassning och ligger också efter när det gäller den senaste tekniska utvecklingen som möjliggör den framtida tillväxten.

Läs det en gång till! Det är otroligt allvarligt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”EU måste förbättra konkurrenskraften – EU släpar efter säger kommissionen

  1. En hemsk läsning! Varför har inte Jacob Wallenbergs artikel publicerats eller kommenterats i svenska media och med STORA BOKSTÄVER! Med vilken pondus ska vår statsminister klara att leda det mötet? Sverige lär väl inte framstå som särskilt framträdande till det bättre i detta sammanhang.
    Tack Håkan, för att Du håller oss informerad!

  2. Håller med Hans Dunér.
    Det är en skrämmande läsning.
    Jag tror att problemen till del består i EU- kommissionens lust att detaljreglera i st. f. att ge övergripande ramar.
    De lite större nationerna ser dessutom mest till egna intressen,
    Tyskland verkar nästan vara på dekis nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.