Europa tar tillbaka jobb från Kina

The European Round Table of Industrialists, ERT, har nu utvecklat en konkret plan för att kraftigt stärka Europas näringsliv. Ordföranden i ERT, Europas viktigaste näringslivs-organisation, är nu svensken Carl-Henric Svanberg. Han ger en programförklaring för Europa:

ERT strives for a strong, open and competitive Europe, with the EU, including its Single Market, as a driver for inclusive growth and sustainable prosperity.

I förra veckan publicerade ERT sitt program för Europa, Strengthening Europe’s Place in the World, som kan laddas ned här. Kort om innehållet:

För första gången i ERT:s historia har de 55 deltagande storföretagen gemensamt utlovat konkreta insatser för att stärka det europeiska näringslivet:

  1. Öka investeringarna. Företagen förbinder sig att öka sina investeringar i Europa, som idag är 50 miljarder euro förutsatt att EU:s förutsättningar är de rätta.
  2. Skapa värde i samhället. ERT vill medverka till att Europas näringslivsklimat blir utformat så att det stärker företagens möjligheter att utveckla sin verksamhet, byggd på “best practices”. Både diversifiering och inkludering är här viktiga inslag.
  3. Medverka till att digitaliseringen påskyndas.  Detta inkluderar Big Data och artificiell intelligens.
  4. Kraftigt förbättra utbildningen. Både av befintlig personal och framtida anställda i medlemsföretagen. Livslångt lärande är här avgörande med förmåga att klara digitalisering, automatisering och artificiell intelligens. Detta ska ske i samverkan med det övriga samhället.
  5. Aktivt stödja internationell handel. Företagen förbinder sig att stödja EU för att förbättra förutsättningarna fö en fri och inkluderande handel och global tillväxt.
  6. Medverka till energiomställning och effektiva åtgärder för klimatet. Detta ska ske  i samarbete med EU och dess medlemsländer i syfta att förverkliga Paris-avtalet.

Men ERT stannar inte där. Organisationen uppmanar EU:s institutioner att vidtaga kraftfulla åtgärder i syfte att:

  • Förstärka den inre marknaden “The Single Market”
  • Förstärka EU:s konkurrenskraft
  • Kraftfullt genomföra EU:s digitalisering
  • Effektivt åtgärda kunskapsgapet i EU
  • Utveckla och förstärka den multilaterala Världsordningen för global handel
  • Utveckla Parisavtalet så att det främjar näringslivets avgörande insatser

Här finns hela ERT:s program att ladda ned, på 9 sidor – intressant och läsvärt.

Det ska bli intressant att se hur programmet mottages. Financial Times hade det som en första-sides artikel den 24 april. Någon publicitet i svenska medier har inte skett, ännu. Och vad säger Stefan Löfven och den svenska regeringen?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.