Europas återindustrialisering – kan man lyckas?

Industriell renässans i Europa, skriver SvD idag. Det är del 1 i en serie om industrins återkomst till de utvecklade länderna. Läs den artikeln, skriven av Tomas Lundin, för redan här får Du skälen till varför industrin återvänder.

I Sverige har industrins andel av BNP minskat med 4,5 procent sedan 2000. I hela Europa är industrin idag 15,6  % och den skall upp till 20% år 2020 enligt EU:s planer. Detta har jag bloggat om flera gånger tidigare, men det är först nu som media uppmärksammar utvecklingen stort. Tidigare har Dagens Industri gjort det. dock mindre systematiskt. I mars månad diskuterade ERT (Eruopas storföretagare) detta inbjudna av Angela Merkel, Hollande och Barroso. Se blogginlägg. Med Leif Johansson i spetsen för näringslivet.

Det finns fyra länder som går mot strömmen, och ökat sin industri det senaste decenniet; Tyskland, Polen och Schweiz. Den tyska industrin är en dryg tredjedel större än den svenska och står för 22,6 % av BNP.

Varför sker denna återindustrialisering? Svaren ligger i följande: Stigande löner i Kina och andra utvecklingsekonomier, ny energi till lägre kostnader och en industriell revolution med automatisering. “Inshoring”, som jag vill kalla det, beror också på att erfarenheterna från utflyttnigen inte varit så god. Olika tidszoner, språkbarriärer, långa transportvägar, bristande kvalitet och leverensproblem är några konkreta skäl. Därtill kommer närheten till produktionen för utvecklingsenheterna.

Vad skall då Europa och EU göra? Svaret ges till del i KET, Key Enabling Technology, som jag också bloggat mycket om tidigare.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.