EU:s och Sveriges industriella framtid

Nu får vi höja blicken, bortom Pandemin. Vilken framtid kan den svenska industrin ha? Vilken roll spelar EU? Detta är frågor som jag kommer blogga om framöver. Här kommer även EU:s långtidsbudget in och Corona-stödpaketet i EU in.

När Corona-pandemin slog till som hårdast, i mitten på mars, då publicerade EU-kommissionen “En ny industristrategi för EU”.. Den som vill kan med fördel läsa originalet, den engelska versionen “A new Industrial Strategy for Europe“. Översättningen blir ofta lite missvisande. Originalet säger en strategi för Europa, medan den svenska översättning säger EU. I den svenska versionen har EU i århundranden varit industriell ledare, men i originalet är det Europa som varit detta. (Så kan det bli)

Kan vi förvänta oss att industristrategin blir mer än en skrivbordsprodukt? Svaret ligger i genomförandet. Det är ingen tvekan om två saker:

  • EU är avgörande för den svenska industrin
  • EU är till 70 procent mottagare av svensk export.

Som i alla sammanhang så är det viktiga inte strategierna eller planerna, utan genomförandet. Därför är det väldigt välkommet att kommissionären för den inre marknaden, som ansvarar för industristrategin, är en kraftfull person, Thierry Breton, franskman, som varit både finansminister och industriledare, bl a i telekomjätten Orange. Vidare har han varit professor vid Harvard.Han kan sitt jobb och är handlingskraftig, något som Dagens Industri uppmärksammar idag.

Att en väl genomförd strategi har stor betydelse visar uppgiften om hur mycket borttagna hinder i EU skulle betyda. Drygt 700 miljarder euro. På 10 år. Det är lite mer än hela den svenska BNP-n. Till detta ska så läggas allt som goda industriella förutsättningar i EU kan skapa.

Här ska jag inte gå igenom hela strategin för den europeiska industrin, (läs själv) men ange en del av de övergripande viktiga punkterna:

  • Stärka industrins globala konkurrenskraft
  • Uppnå en klimatneutral industri år 2050
  • Utveckla Europas digitala framtid

En särskild strategi för SME:s, de små och medelstora företagen, har också utarbetats. Parallellt. Så den mindre industrin har inte glömts bort. Originalet på engelska finns här.

Den europeiska industrin driver på i dessa frågor. Inte minst genom ERT, European Round Table for Industry. Den organisationen består av de 50 största industriföretagen i Europa. Där är svensken Carl-Henric Svanberg ordförande och ytterligare tre svenskar är medlemmar: Börje Ekholm, Martin Lundstedt och Jacob Wallenberg. Sedan finns ytterligare en svensk med, Leif Johansson, men han representerar Storbritannien.

ERT har spelat en stor roll för att driva på EU-kommissions arbete med den inre marknaden och industri-strategin. Igår skrev samtliga industriledare tillsammans och backade upp den stora Corona-stödplanen på 750 miljarder euro. Detta i en upprop till EU-kommissionen.

Där uppmanar ERT alla EU-stater att ansluta sig till förslaget. Det är en uppmaning till de frugala länderna Sverige, Nederländerna och Österrike. Därför finns det anledning tro att de svenska storföretagsledarna nu har kontakter med framför allt Stefan Löfven. Han ska ned till Bryssel nästa fredag på ett EU-toppmöte för att på plats ta ställning till stödpaketet. Det första fysiska mötet sedan Corona-pandemin slog till.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.