Fel bild av utvecklingen i världen – trots att den är positiv

Nu diskuteras ojämlikheten i världen, vilket är bra. Hur skapar vi mer välstånd till fler, är den angelägna frågan. Om världens miljardärer fördubblat sina tillgångar, så ökar detta möjligheten att satsa på nya innovationer och främjar den industriella utvecklingen. De rika konsumerar bara en ytterst liten del av sina tillgångar. Nästan allt går till nya satsningar.

Igår kom Oxfam International med sin årliga rapport till Världsekonomiskt Forum, Davos. The Inequality Virus. Det är en intressant och viktig läsning, tycker jag. Även om slutsatserna är mer än tveksamma.

Så här ser utvecklingen ut sedan sekelskiftet (det säger inte Oxfam, även om de borde göra det. På två decennier har nämligen

  • Alfabetismen (oförmågan att läsa) har minskat med 30 procent
  • Barnadödligheten har mer än halverats
  • Fattigdomen har minskat med 152.000 människor varje dag – i 20 år.
  • Alltså hela 1,1 miljarder färre fattiga idag än år 2020.

Idag diskuterades ojämlikheten i P1-morgon med David Suhonen och Johan Norberg. Ta alla miljardärernas tillgångar, föreslog Johan Norberg, och dela ut det till alla fattiga. Det ökar – under ett enda år – de fattigas inkomster med två procent. Men, sedan är det stopp. Det blir ingen ökning är två. Tillväxten, som människor kan leva av inför framtiden finns inte där.

David Suhonen, som leder Reformisterna, Socialdemokraternas största förening nu, är en betydelsefull opinionsbildare. Föreningen försöker vrida S till vänster. Nyligen kom de med ett studiematerial “En grön ny giv för Sverige” För Dig som är road av hur vänstern resonerar är detta intressant. Även för Dig som vill driva denna utveckling (vilket jag hoppas få vill).

Sedan har vi motpolen, Johan Norberg, som skrivit många intressanta och avslöjande böcker.“Till Världskapitalismens försvar”, bland annat och nu senast “Det kapitalistiska manifestet”

Ska Du läsa en kort redovisning från Johan Norberg så kan jag rekommendera “Falsk bild av kapitalism hotar vårt välstånd” som Svenska Dagbladet publicerat.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.