I sin huvudledare idag framhåller Financial Times att Europa inte får underminara sin egen framtid. Det är ett starkt medskick som tidningen har till EU-ledarna som samlas i morgon i Bryssel för att besluta om långtidsbudgeten.
Den ökning som EU-kommissionen föreslagit för forskning och innovation är endast från 55 till 80 miljarder euro under sju år, 2014 – 2020. Det betyder ändå att bara 8 procent av EU-budgeten går till att stärka Europas konkurrenskraft. Underförstått är att det borde varit mycket mer.
Den engelska tidningen tar särksilt upp att landets värdsledande universitet är stora mottagare av forskningssatsningar från EU:s sida. Storbrittanien borde därför ha ett särskilt intresse av att slå vakt om innovationssatsningarna, påpekar tidingen.
Nu får vi se vad som händer i morgon och på fredag i Bryssel. Min vädjan till Fredrik Reinfeldt för en vecka sedan vet jag inte om den har haft effekt. Troligen, vill jag säga, men det kanske var att slå in öppna dörrar, om jag får tro Birgitta Olsson, EU-ministern, som jag hade en dialog med för en tid sedan. Sverige värnar om forskning och innovation, sa hon. Givetvis kan det var effektivare med tyst diplomati, att Reinfeldt tillsammans med andra medlemsländer söker påverka utgången i budgetförhandlingarna genom att slå vakt om innovationssatsningarna, Horizen 2020 särskilt.
Det är med stor tvekan jag bloggar tre gånger samma dag, men EU:s budget är så viktig.