Finanskrisen och framtiden – Anders Borg och Stanley Fischer

På måndagen arrangerade Anders Borg en internationell konferens i Stockholm med internationella ekonomer och en del svenska. Här är vår finansministers egen uppfattning om läget och framtiden. Vad är då viktigt inför framtiden, enligt Anders Borg?

Prioritera strukturella åtgärder, så att ekonomin kan växa. Det är nummer ett för Anders Borg. Kortfristiga stimulanser kan också ha önskvärda positiva effekter. Förstärk tilltron till den finansiella systemet, för annars kan inte andra insatser ha positiva effekter.

Vice ordföranden i Federal Reserve Board, Stanley Fischer medverkade också vid gårdagens seminarium. Fischers anförande med analys och förslag till väg framåt är väl värd att läsa. De dussintalet fotnötter med många fler länkar är också värdefull läsning, som kan användas för att förstå hur recessionen utvecklat sig. Och vad som nu bör ske. Det är en källförteckning som heter duga, och jag noterar att det finns aktiva länkar till det mesta. Men, det skall sägas att framställningen är för den makroekonomiskt intresserade.

Här en kort sammanfattning av Fischers slutsats: Insatserna för att återta den finansiella stabiliteten har varit framgångsrika. Däremot är Fischer förvånad över att den ekonomiska tillväxten, särskilt i de utvecklade länderna, inte varit starkare. Han vurmar vidare för hårdare regleringar och starkare tillsyn. Däremot finns ingen medvetenhet hos Fischer om att ett hårt regelverk för finanssektorn kan bli kontraproduktiv, motverka en ekonomisk tillväxt.

En intressant, och väldigt tillväxt-orienterad analys gör Fischer när han redovisar produktivitetstillväxten. Han hänvisar till min favoritekonom Robert M Solow, som visade att 80 procent av den ekonomiska tillväxten beror på teknisk utveckling. (Det fick Solow nobelpriset för). Idag är dock produktivitetstillväxten en klar besvikelse, menar Fischer. Den har halverats. Detta får negativa effekter på tillväxten

Det förvånar mig att frågan om omfattande regleringar, t ex av finanssektorn, inte uppmärksammas. Dessa kan få en kontraproduktiv effekt, vilket leder till lägre ekonomisk tillväxt. Särskilt påverkas mindre företag, som inte kan hitta annan finansiering än det bankerna står för. Detta är något som både EU och IMF noterat, men vart det leder vet vi inte.

Vid seminariet medverkade också professor Carmen Reinhart,Harvard och Frank Smets, Europeiska centralbanken och ytterligare ett 15-tal ekonomer. Du som vill ta del av ett antal ytterligare anföranden har länkarna här

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.