Forskning: Kina klarar inte ekonomin på lång sikt

Om inte Kina får en marknadsekonomi med privat äganderätt till land och fast egendom – som inte finns nu – så klarar inte Kina att utveckla sin ekonomi. Det är i kontentan av det som kommit fram på Mont Pelerin Society, MPS, konferens i Hong Kong. Men då talar vi om det riktigt långa perspektivet. Så konsensus bland ett par hundra ledande ekonomer är att det kommer att ta mer än 30 år, om någonsin, innan Kina blir den största ekonomin i världen.

En längre redovisning i Journal of Economic Litteratur under namnet “Fundamental Institutions of Chinas Reforms And Development” ger ett viktigt perspektiv. Det är en lång artikel, men lättläst och kan verkligen rekommenderas till Dig som vill förstå Kina. Skriven av professor Chenggang Xu, professor vid Hong Kong Universitetet.

Hans huvudbudskap är att Kina är ett regionalt decentraliserat diktatoriskt system, som saknar “Rule of Law”. Partiet bestämmer, till sist den stående politbyrån, eller presidenten, om han är kraftfull, som den nuvarande Xi Jinping. Konkurrensen mellan regionerna hqr varit, och är, ett viktigt inslag för den ekonomiska tillväxten.

Vid ett par andra föreläsningar, baserad på omfattande forskning, framkom att barnbegränsningen – ett barn – nu leder till en överbefolkning av män. I snitt föds 118 pojkar på 100 flickor. Riken är, visar prognoser, att gapet 2030 kan bli i intervallet 40 – 50 miljoner kvinnor för få. Dessutom vill en del välutbildade kvinnor nu inte längre gifta sig, så utbudet på äktenskapsmarknaden blir därigenom ännu mer begränsat. Risk för ökat våld och kriminalitet är påtaglig. En yttring är redan 500 våldsamma demonstrationer varje dag, året om.

Ytterligare en negativ faktor för framtiden är korruptionen. Det anmärkningsvärda är också att kampen mot denna korruption är också en fara, i det korta perspektivet. Skälet är att en stor del av den ekonomisak utvecklingen har varit framdriven av korruptionen. På grund av åtgärder mot tusentals korrupta, inklusive högt uppsatta, sk “Tigers”, så har mutorna ökat i värde. Risken har blivit större, och då har priset på mutan gått upp. Intressant utveckling, kan man säga. Dessutom sägs partiet skakas av denna utveckling, då ingen vet vem som kommer härnäst. Och nästan alla är korrupta.

En annan faktor är den vetenskapliga grunden och utvecklingen av innovationer. På båda dessa områden kvalificerar sig inte Kina in bland de framgångsrika länderna. Inget nobelpris i vetenskapliga ämnen har ännu gått till Kina. När det gäller kreativiteten, så hänger Kina inte med, även om just den delen ifrågasätts av deltagare på MPS konferensen.

I det rapport som World Economic Forum publicerade i veckan bekräftar Kinas läge, som jag ovan redovisat. Bland de konkurrenskraftigaste länderna hamnar Kina på plats 28. Teknologisk mognad kommer landet först in på plats 83 av världens länder. På avdelning “Innovation” kommer Kina på plats 28.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.