Förstår politikerna företagarnas villkor?

Idag skriver näringsminister Annie Lööf en Brännpunktsartikel på SvD, “Blankettbördan skall halveras”. Näringsministern mottar under måndagen en utredning om regelförenkling, som skall leda till denna halvering av blankettbördan, enligt Lööf. Hon skriver i debattartikeln att uppgifter om företagen skall bara behöva lämnas en gång och till ett ställe. En självklarhet tycker man i dagens moderna IT-samhälle. Min uppmaning är: Gör det, gör det nu. Vänta inte i två år.

Hur stämmer Annie Lööfs ambitioner med detta?

För en vecka sedan exakt, måndagen den 25 februari, skrev SvD en ledare om ett kommande förslag till månadsrapportering i stället för årliga kontrolluppgifter. “Månadsrapportering är vettlöst krångel” skrev tidningen. Det är en statlig utredning under det missvissande namnet “Månadsuppgifter – snabbt och enkelt”, som för två år sedan föreslog att den årliga rapporteringen om löner etc skulle ske månadsvis i stället. Nu skall tydligen, senare denna månad, finansdepartementet lägga fram en proposition i ärendet.

Att gå från årlig till månadsrapportering är för företagaren en otrolig ökning av byråkratibördan. Inte en halvering, som Annie Lööf påstår. Var finns konsevkvensanalysen?

En annan reflektion: Hur kan näringsministern skriva en debattartikel i regelfrågan utan att ta upp det som förra veckan uppmärksammades? Inte med ett enda ord kommenterar Lööf idag den kritik, som inte bara SvD kommit med, om ökad byråkrati? Hon måste väl vara medveten om den utredning som föreslår måndsrapportering?

När Alliansregeringen tillträdde 2006 lovade den dåvarande näringsministern, Maud Olofsson, att regelbördan för företagen skulle reduceras med 25 procent. När mandatperioden var till ända, fyra år senare, år 2010, var regelförenklingarna endast 7 procent. Vad har hänt därefter? Och vad händer om månadsrapportering införs i stället för en årlig kontrolluppgiftredovisning?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.