Framgångsrik stålforskning, visar utvärdering

Den strategiska stålforskningen har visat upp sig. Vid en konferens i Jernkontorets regi den 4-5 september presenterades det genomförda programmets resultat. Strategiskt stålforskningsprogram för Sverige 2007 – 2012. Här har vi en kvalitativt högstående forskning som kombineras med nytta. Den som vill se en än bredare bild har en sida hos Jernkontoret här. Programmet har finansierats av Vinnova.

Några siffror om programmet. Antalet forskningsprojekt var 32. Finansieringen har kommit från Vinnova med 123 miljoner och de deltagande företagen har stått för 250 miljoner tillsammans. Hela 40 företag har medverkat, liksom sju lärosäten och två institut. Ett stort antal avhandlingar och publikationer har genererats.

Viktigast är givetvis den nytta som programmet kan uppvisa. Minskade utsläpp, starkare stål, optimering och styrning av produktionsprocesser, bättre precision, förändrade insatser av legeringsämnen, avancerad modellering. För att nämna något. Sammantaget har Sverige kunnat stärka sin världsledande position på stålsidan, samtidigt som miljöprestation blivit förbättrad.

I sin inledning till utvärderingen och slutrapporten skriver Jernkontorets VD Bo-Erik Pers att Sverige är “världsledande inom en rad högt specialiserade nischer” på stålområdet. Vi måste “alltid ligga steget före i utvecklingen” för att hävda oss internationellt. Detta har uppenbarligen skett genom Stålforskningsprogrammet.

Låt inte skandalskriverierna om representation skymma det faktum att mycket som görs på forsknings- och innovationssidan är framgångsrikt. I samverkan mellan offentlig och privat sektor. Vill jag säga med eftertryck!

Nu satsar regeringen ytterligare 200 miljoner under fyra år på en fortsättning. Utmärkt!

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.