Framtidens teknikföretag visar sig på 33-listan

Det var tisdags som Ny Teknik och Affärsvärlden utsåg Sveriges mest lovande unga teknikföretag. Alla är vinnare, även om fyra får särskilda utmärkelser, värda drygt en halv miljon tillsammans av medarrangörer.

Här hittar Du alla 33 teknikföretagen, med länkar:

Mitt tips: Ta en stund och klicka på dessa företag under helgen, om Du har tillgång till en dator då. Det är verkligen stimulerande att se vilken kreativitet som finns i Sverige. Otroliga företag med idéer som redan låtit sig talas om, eller som hel säkert kommer.

Se särskilt de speciellt utvalda fyra företagen som fick en särskild utmärkelse:

  • Årets Diamant, som Cellink fick av Fourier Transform
  • Årets Rising Star som Orbital System utnämndes till av Settervalls Advokatbyrå
  • Årets Jumpstart gick till Yanzi Networks, med pris som Myra Design står för
  • Titthålsinvestering utnämndes  till It-företaget Foreseeti till av Almi Invest
  • Årets Gränsöverskridare utsågs Gynius till med pris från Business Sweden

Listan till alla 33-företagen innehåller dessa special-premierade företag.

Att tillbringa tre timmar i Münchenbryggeriet och ta del av alla dessa teknikföretag är en otroligt stimulerande upplevelse. Det var helt fullt, med 550 anmälda deltagare. Så vill Du själv uppleva framtidens företag nästa år, så boka i tid!

En som kom till 33-listan var Innovations- och Näringsminister Mikael Damberg. Han hade nog haft mer glädje av besöket om han hade tagit del av företagen och dess verksamhet. Nu intervjuades han på scen av moderatorerna och chefredaktörerna  Susanna Baltscheffsky, Ny Teknik och Jon Åsberg, Affärsvärlden, men det blev inte tid till något annat.

Vad han sa? Det framgår bland annat av denna artikel i Ny Teknik.

Två frågor stack ut. Personaloptioner, där Damberg försökte intaga två positioner samtidigt. Han välkomnade kritiken mot optionsförslaget, men varnade samtidigt för att den kan bli för kraftig. Hur ska man ha det? Om det blir papperskorgen, så är det ju Damberg som kastar den där. Tar regeringen inte intryck från verkligheten, så behöver man inte välkomna dess reaktioner.

Den andra frågan var brevet från Daniel Ek och Martin Lorentzon, grundare av Spotify där de säger sig tvingas flytta från Sverige om inte sakerna tillstånd förbättras. Detta är inget nytt för mig, när det gäller bostadsbristen och problemet med kompetensförsörjning, sa Damberg. Jag var själv med når denna hårda kritik, särskilt mot bostadsbristen, framfördes på IVA första gången, vilket var förra året. Då kommenterade Näringsministern inte kritiken alls. Nu sa Damberg att “alla de bollar som Spotify pekar på har vi fokus på”. Men vad har hänt? Utebliven reaktion är skälet till brevet från Ek och Lorentzon.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Framtidens teknikföretag visar sig på 33-listan

  1. Håkan, Väl fångat som alltid! Det var härligt energirikt och positivt på många sätt. Jag vill bara lägga till att också Axis-grundaren Martin Gren tecknade en härlig och inspirerande bild av vägen till en teknisk entreprenörs succé.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.