Framtidskommissonens slutrapport presenterad

Idag på förmiddagen lade Framtidskommissionen fram sin slutrapport. Den 300 sidor långa redovisningen bör absolut läsas av alla oss som är intresserade av Sveriges framtid. En snabb genomläsning ger en utomordenlig intressant och värdefull bild av hur vårt land utvecklats, särskilt de senaste 40 åren. Det blir många “aha-upplevelser”. Utvecklingen och lägesbeskrivningen är verkligen något att stå på när vi tacklar framtiden.

Frågan är om inte beskrivningen av Sveriges läge och utveckling under senare år är lite för positiv. Det gäller inte landets makroekonomiska stabilitet, den är mycket god, vilket redovisas. Men, ta exportutvecklingen, där vi ökat exporten som relation till BNP. Exporten har ökat från 23 procent till 50 procent under perioden 1960 – 2011. Under senare år har Sverige förlorat exportandelar gentemot omvärlden, något som exempelvis Schweiz inte gjort.

Slutrapporten redovisades på Stockholms Universitet för studenter (länk till videosändningen) där av huvudsekreteraren Jesper Strömbäck tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt coh hans partiledarekollegor i alliansregeringen. Framtidskommissionen har givit ut fyra delrapporten och även gjort ett stort förankringsarbete. Du som vill kolla på detta kan gå till Framtidskommissionens hemsida.

Varför presentera en sådan här angelägen rapport utan “tuggmotstånd”? Den borde ha presenterats på ett seminarium där några inbjudna experter och kloka tänkare kunde “opponera”. Framtidens utmaningar är onekligen värda att föra en intressant dialog om. Förvisso kan debatten starta nu, vilket Reinfeldt et al säger, men varför inte inbjuda till den genomlysning och diskussion redan från början?

Sedan lyser Framtidsrapporten av en svaghet. Inget om hur man skall lösa utmaningarna. Det skulle huvudsekreteraren Jesper Strömbäck tagit upp i en särskild redovisning, eller i kommissionens redovisning, om jag förstod honom rätt för ett år sedan. Så gjorde Pontus Braunerhjelm, som var huvudsekreterare för Globaliseringsrådet. Han kom ut med en kansliets slutrapport, som ett viktigt komplement till själva Rådets slutrapport.

Det verkar vara konkretiseringen som saknas när regeringen lägger fram framtidsstudier. Så var det med Innovationsstrategin i höstas, så är det också nu. Det är ganska lätt att analysera utmaningarna, men det svåra är hur man går vidare. Vad gör man? Givetvis kan ingen inte kräva att Framtidskommissionen skulle ha presenterat ett fullständigt åtgärdsprogam, men… En intelligent redovisning  av insatser och åtgärder som behöver övervägas, vore rimligt. Möjligen också nästa steg.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.