Franskt universitet startar i Silicon Valley. Slänger studenterna i “simbassängen”

Allt är inte becksvart, trots Brexit, och även fransmän kan vara innovativa. Och ta Silicon Valley med överraskning. Bakgrunden är denna, som jag inte tror att så många har noterat. En fransk miljardär, Xavier Niel, tillsammans med några kollegor, startade ett gratis-universitet i Paris för tre år sedan, år 2013. Universitet 42. Utbildningen är 3-årig.

Det är ett totalt avvikande universitet som öppnat i Paris. Förutom att universitets-studierna är gratis, så finns inga krav på formell studiebakgrund, betyg eller erfarenhet. Man ska vara 18 – 30 år. Och undervisningen har fokus på digitalisering eller “coding”, som man kallar det. “Computer programming”, är utbildningen, enligt hemsidan. Det svåra är inträdesprovet, som pågår i fyra veckor dag och natt. För att komma in på på Universitetet 42. 

Så här gick antagningen till, läs gärna länken: mer än 200.000 anmälde sitt intresse till Universitet 42. Sedan gjordes en test via nätet, där de 4.000 bästa studenterna kunde identifieras. Dessa fick sedan ned i “simbassängen” och under de fyra veckorna lösa olika programmeringsuppgifter, dag och natt, för att landa i de 1.000 smartaste. Dessa går nu i Universitet 42 i tre år.

Så här har det skett i tre år nu, och idag läser 2.500 studenter på Universitet 42 i Paris. På plats finns top-of-the-line iMac datorer med högsta tänkbara internet-hastighet. Där finns också 100-tals sovalkover för de som behöver sova över, eller sova på dagen… Det finns inga professorer på universitetet, utan “Peer to Peer”, som tydligen fungerar på området programmering. (Några organisatörer behöver det säkert vara)

Men, nu ska verksamheten starta också i Silicon Valley. Där kommer också 1.000 studenter väljas ut, på samma sätt som i Frankrike. För att komma igång har grundarna “hostat upp” 100  miljoner USD för att komma igång.

Var läser jag mer om Universitet 42? Svaret är en del länkar nedan:

Det finns ett liknande initiativ i Sverige, Kodcentrum. Johan Wendt är grundare och ordförande. Han startade tidigare Mattecentrum. Men detta har inte fokus på universitetsstadiet.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.