Fredrik Reinfeldt återigen katalysator för arbete till 75

Utan att själv förbrukas blev förre statsministern Fredrik Reinfeldt katalysatorn för en intensiv debatt om längre arbete, kanske ända till 75 år. Förra gången det begav sig var 2013 då Fredrik Reinfeldts Framtidskommission aktualiserade ämnet. Även då var Reinfeldt fanbäraren.

Så här gick det till när frågan om vår pensionsålder blev het igen. Först ut var. Delegationen för senior arbetskraft. Regeringen tillsatte denna i augusti 2018 för att främja  äldre arbetskraft och motverka åldersdiskriminering samt hitta möjligheter för att bättre ta tillvara äldres erfarenhet och kompetens. Delegationen ska slutredovisa uppdraget senast den 1 oktober 2020.

Delegationen gick ut i debatten med denna artikel i Dagens Nyheter: ”Stora möjligheter att få fler över 65 år att jobba vidare”. Det hände inte så mycket, delegationen fick ingen större uppmärksamhet. Men, så två dagar senare gick Fredrik Reinfeldt in i debatten med en rapport: Att arbeta till 75 – en bra början. Då tog debatten ordentlig fart

Framtidskommissionen skrev en slutrapport med ett avsnitt “Den demografiska utvecklingens utmaningar”. Den ger en bra bild över både problem och möjligheter. Tyvärr har regeringskansliet raderat allt från Framtidskommissionen, så det går inte att söka där. Skämmigt. Borde vara olagligt, strider mot offentlighetsprincipen och försämrar möjligheten att använda regeringens utredningsresultat. Att jag ovan kan ge en länk till Framtidskommissionen är att dess sekreterare Jesper Strömbäck på sin egen hemsida låtit spara och länka det som Framtidskommissionen gjorde. Tack Jesper Strömbäck! Fy Regeringskansliet!.

Eftersom Framtidskommissionen var en så viktig utredning, som syftade till att säkra Alliansens framtid, så behöver jag redovisa lite om den. Den är helt glömd nu. Trots att det var Reinfeldts II:s viktigaste initiativ, så har inte han själv i memoarerna med ett ord berört den stora utredningen. Det kanske beror på att Alliansen förlorade 2014 års val på att inte driva framtidsfrågorna. Därför hoppade Reinfeldts strateg Per Schlingman av, något som fortfarande inte en enda journalist förstått. Så här såg Framtidskommissionen ut:

  • Fredrik Reinfeldt, ordförande. Koordinerade Sveriges demografiska utveckling.
  • Jan Björklund, koordinerade integration, jämställdhet, demokrati och delaktighet.
  • Annie Lööf, koordinerade  en hållbar tillväxt i globaliseringens tid.
  • Göran Hägglund, koordinerade rättvisa och sammanhållning.

Därutöver ingick 11 framträdande svenskar i Framtidskommissionen

Reaktionerna mot Fredrik Reinfeldts senaste inlägg blev kraftig. Den gick efter två mönster. En emot förslaget och en annan mot själva rapporten. Några exempel:

Dina Pengar reagerar “Pensionsilskan mot Reinfeldt: ”Fantasier”

LO-ekonomerna reagerar i Expressen: LO-kritiken mot Reinfeldt: “Fria fantasier”

Men det finns en annan reaktion och den riktar sig emot själva rapporten som undermålig. Här finner vi både Aftonbladet och Expressen. Exempel: “Jobba hårdare, säger lata Fredrik” 

Faktum är att själva rapporten är riktigt dålig, det är bara slutsatsen som är rätt. Något som Maria Ludvigsson i SvD skrivit i all snällhet. Att låta publicera rapporten är snudd på lyteskomik, men det ansvaret åvilar utgivaren, Delegationen för senior arbetskraft och dess ordförande Anna Hedborg, som skrivit förordet.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.