Fungerar Sveriges journalister?

I går anordnade Nationalekonomiska föreningen ett Webb-seminarium med ett 10-tal av våra ledande nationalekonomer. Där deltog bl a  Bo Becker, Magnus Henrekson, Johan Hassler, Lars Calmfors, Harry Flam, Katarina Ekholm och Lars Jonung. Seminariet började klockan 16 och höll på i två timmar. Dessa gjorde analyser och bedömningar av hur ekonomin skulle utveckla sig.- Och vad som borde göras i detta läge. Det fanns en stor samstämmighet.

Inte en enda journalist tycks ha förstått vikten av att redovisa vad våra ledande ekonomer anser om Corona-krisen och vad som bör göras. 

Ekonomerna gjorde bedömningen att vi kan få en BNP-nedgång på kanske 10 procent. Idag har finansminster Magdalena Andersson kommit med bedömningen 4 procent. Stor skillnad.

En viktigare fråga är vad politikerna borde göra för att Sverige ska klara sig hyggligt. Måste göra, enligt våra framstående ekonomer. Det kan sammanfattas i Gör mer och gör det snabbt – vänta inte. Våra ledande ekonomer anser alltså att det som nu görs inte håller. Det borde ju vara intressant för de svenska medborgarna att få reda på. Eller?

Här har Du länken till Webb-seminariet. De ekonomiska analyserna och råden kommer efter 45 minuter.

Så här reagerade en fd tidningsman när han fick höra journalisternas ointresse av landets ledande ekonomers bedömningar::

Nyhetsredaktionerna är överlag fångade i a) okritisk tro på stat och myndigheter, b) total okunnighet om verkligheten för företag och företagare, c) konventionell inriktning på “human touch”.

Så här reagerade en av Sveriges främsta journalister (ej ekonomi-journalist):

Jag begriper mig inte på dagens journalister.

Är jag fel ute?

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Fungerar Sveriges journalister?

  1. De flesta journalister är vänstervridna och lever inte i verkligheten och därför skapar media problem med mycket vad de skriver om. Därför är det inte förvånande att ovan journalist inte förstår sig på dagens journalister.
    Nu i coronatider borde de flest journalister få sig en funderare över hur skört vårt samhälle är på alla plan inklusive det ekonomiska nu när nästan alla mindre bolag snabbt går mot en konkurs och arbetslösheten blir astronomisk – beordrad av vår sittande regering. Kanske förstår journalisterna nu vilken skadlig ekonomisk politik som förts i landet för en gångs skull nu när krisen knackar på dörren.

  2. Hellre än att stötta företag så att de kan behålla sin personal tycks (delar av) regeringen vilja se företag gå i konkurs och SEDAN stötta den personal som mist sina jobb och nu blir beroende av regeringen (S) för sin försörjning. Outtalad baktanke är förstås att det skall generera röster. Politikens slutfacit är alltid röster och mandat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.