Garantera arbetskraftsinvandring och ett fungerande Migrationsverk!

Idag har Dagens Nyheter uppmärksammat vikten av att Sverige har en väl fungerande arbetskraftsinvandring. “Sverige stannar utan arbetskraftsinvandrare”.I ledaren redovisar DN hur viktiga våra arbetskraftsinvandrare är. Det gäller inte minst resturang-näringen, men också byggsektorn. Många småföretag, fyra av tio, måste idag tacka nej till nya order. Oftast för att de inte har kvalificerad personal.

Gruppen arbetskraftsinvandrare har legat på 20.000 om året och enligt Svenskt Näringsliv ökat vår BNP med 34 miljarder årligen. Hela 12 miljarder får vi i skatteintäkter från arbetskraftsinvandrare. Och det var en beräkning som är tre år gammal. Tidöavtalets förslag med höga lönekrav vid arbetskrafts-invandring är förödande, anser våra företagare.

Tidöavtalet stipulerar att arbetskraftsinvandringen i normalfallet ska ligga på medianlönen. Den exakta nivån ska dock en utredning ta ställning till. sägs det. Vi får hoppas att det finns en flexibilitet, för nyanställda brukar normalt ha längre ingångslöner än de som redan arbetat ett antal år. Enligt avtalet på sidan 35 – 36. Här måste man hoppas på att både regeringen och utredaren inser vad som är rimligt. Sverige ska inte hindra en invandring som krävs för att företagen ska kunna fungera. Det inser man säkert.

I Tidöavtalet framgår tydligt att Sveriges position som forskningsnation ska hävdas genom att doktorander och forskare tillåts stanna i landet. Missbruk och missförhållanden vid arbetskraftsinvandring ska dock kraftigt bekämpas, vilket är rätt.

Regeringen måste läsa  – läsa om – DN:s ledare av den 22 maj i år. Där framgår tydligt hur illa Migrationsverket fungerar.

Migrationsverket – en myndighet på dekis. En blogg som är fyra år gammal, men tyvärr lika aktuell idag. Läs den bloggen också, där finns flera exempel, men de dåvarande regeringen gjorde ingenting åt saken. Den nuvarande kanske kan och vill?

Ukrainare vägras arbetstillstånd.  Ukrainarna förlorar pengar, skogsbolagen förlorar pengar och Sverige som land förlorar både skatteintäkter och värdefull kompetens. Detta är Migrationsverkets oförmåga.

DN anger i sin ledare idag att Volvo har 160 ärenden med högt kvalificerade arbetskraftsinvandrare till Volvo Cars som legat hos Migrationsverket i mer än fyra månader. Är detta klokt? Kan inte regeringen agera med kraft? Regeringen har en skyldighet att styra landet inklusive myndigheterna. Det säger Regeringsformen

PS Sprängningar skedde igår på Krimhalvön, i Sevastopol och i städer som Balaklava och Jevpatorija. De var många enligt uppgifter, men inget som kan vidimeras av oberoende källor. Man kan tänka sig hur oroliga ryssarna är på Krim, de har skickat hem sina familjer redan i somras. Det säger mycket.

PPS Ett seminarium om arbetskraftsinvandringen håller Entreprenörskapsforum den 6 december. Med rapporten “Stärkt svensk talangattraktion – konkurrenskraft och kompetens genom arbetskraftsinvandring” som utgångspunkt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.