Glädjesiffror för svensk turism visar på problem

Idag engagerar sig det ansvariga statsrådet, Mikael Damberg, för svensk turism. Det är utmärkt. Och fokus på turismen gläder också mig, som på sin tid hjälpte den då ansvarige Mats Hulth (som gjorde mycket bra tillsammans med Ulf Adelsohn för att främja turismen).

Politikerna i den nuvarande regeringen har ingen beröringsskräck. De vågar samtala med det svenska näringslivet och företagare. Det är bra att politikerna sätter sig in i verkligheten, tar del av vad som underlättar den utländska turismen till Sverige, och vilka problem som finns, och hur de kan lösas.

Men glädjen över svensk turism visar på problemen, om man skrapar på ytan:

  • Turismen till Sverige, som är export, utgör 2.7 procent av BNP
  • Denna andel är lika stor idag som år 2000
  • Samtidigt har väldens internationella turism ökat 150 procent sedan 2000
  • Den genomsnittliga turismen som andel av BNP i världen är 7 procent.
  • Vilket betyder att vi bara har 38 procent av vad som borde vara “normalt”
  • Sverige är alltså tyvärr inte något attraktivt turistland
  • Men som andel av svensk export har turismen ökat kraftigt
  • Skälet: Svensk export har minskar kraftigt som andel av världens export sedan år 2000

Vad är problemet för turismen? Kanske det som idag ska diskuteras, Sverigebilden. För det är symptomatiskt att Svensk Polis deltar. Det är väl för att beskriva Sverige utsatta områden, som fått stor publicitet i utlandet.

En sammanfattning av läget för svensk export är att den utvecklats mindre bra (dåligt) under de senaste decennierna. Även om det skett en liten uppryckning det senaste året, vilket vi givetvis ska glädja oss åt. Vidare att turismen ökar sin andel av den svenska exporten, men att vi jämfört man omvärlden är väldigt dåliga på att få utländska turister till vårt land.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.