I avvaktan på att Nobelpristagaren i Ekonomi utropas vill jag fästa uppmärksamhet på ett nytt sätt att beräkna vår ekonomi. Metoden heter Gross Output, GO, som USA införde för snart fyra år sedan, 2014. Det är en beräkning av ekonomin från utbudssidan och inte konsumtionssidan. vilket gör att måttet blir väsentligt större. Vi underskattar nämligen vår ekonomi genom att bara räkna value added och konsumtionen, och inte allt som produceras.
Den som utvecklat detta beräkningssätt är ekonomen och professorn Mark Skousen, som var i Stockholm och föreläste i förra veckan. Entreprenörskapsforum engagerade seminariet och intresset var stort, även om de som uteblev förvånade stort. En kortfattad bra redovisning finns här.
Mark Skousen är inte vem som helst. Han är amerikan och har utgivit ett 25-tal böcker under sin 30-åriga aktiva tid som ekonom. I rankingen SuperScolar anses Mark Skousen höra till gruppen De 20 mest Inflytelserika Ekonomerna i Världen.
Det finns utgiven en kortfattade, men väl förklarande, Policy Brief på 15 sidor med bra referenser och källförteckning. Den kan vara en en läsning för de som inte kom, trots att de efterlyst nya mått för vår ekonomi, vid sidan av BNP-måttet. De som inte kom äro:
- Finansdepartementet
- Riksbanken
- Riksgälden
- Statistiska Centralbyrån, SCB
- Ekonomistyrningsverket
Från Riksdag och Regering fanns dessutom bara en enda deltagare (Näringsdepartementet) bland de många intresserade och engagerade deltagarna. Men de som har ansvaret lyste således med sin frånvaro. Konjunkturinstitutet var ett undantag för de hade sin forskningschef med i den kommenterande panelen. Men i övrigt var framtidsintresset inte imponerande från de som idag har ansvaret för Sverige.
I USA har publiceras aktuell Gross Output statistik som komplement till BNP. OECD söker introducera måttet i sina medlemsländer. Sverige publicerar Gross Output med två år fördröjning, trots att aktuell statistik finns, en gång om året. Nu således statistiken från 2015. Och den är därför inte något policy-instrument i Sverige. (Men Konjunkturinstitutet kollar dock upp internt med färska siffror).
Tilläggas kan att Gross Output är lika värdefull som BNP, och kanske t o m mer användbar som styrinstrument, för den ger både större utslag och en framförhållning som ligger 12 veckor tidigare än BNP-siffrorna. Viktigt både för rikets styrning och företagen.