Det är skämmigt med President Trumps förbud för stora grupper att resa in i USA. Och domstolsprocessen ska vi inte tala om, där presidenten förolämpar domare. Men andra områden kanske får injektioner som vi borde efterlikna. Jag tänker på det gigantiska regelverk som byggt upp för näringslivet, den finansiella sektorn och läkemedels-prövningen.
För några veckor sedan var professor Cass Sunstein, Obamas ansvarige för regelutformning i USA, med placering i Vita Huset, här i Stockholm. Han förespådde, och välkomnade, regelförenklingar när Donald Trump trädde till. Något som nu börjar ske. Så vad har skett, eller är på väg?
- Banksektorn kan spara mångmiljardbelopp i dollar.
- Läkemedelssektorn kan kraftigt effektiviseras.
- Företagens regelverk ska minska med 75 procent.
Den finansiell sektorn har inte minst drabbats av Obamas Dodd-Frank reformer, som kostat miljarder dollar årligen. Effekten av dessa regler är minst sagt tveksamma. Ibland är det fem myndigheter i USA som ska kolla finanssektorns transaktioner. Under förra året fördubblades dess kostnader från 5 till 11 miljarder dollar.. Det är symptomatiskt att den svenska Riksgäldens chef invänder. Det är inte kostsamma och komplicerade regelverk som behövs, utan effektiva och lättbegripliga. I stället: Sverige borde storstäda.
Att få ett läkemedel godkänt i USA är en komplicerad och lång process. FDA är känd för sin byråkrati och oberäknelighet. Fråga Getinge (som dock inte vill säga som det är). Idag tar det i genomsnitt 10 år att utveckla en ny medicin, varav merparten är en långdragen klinisk process för att visa säkerhet och effektivitet. Detta enligt FDA:s krav. (PhRAMA) Hela världens läkemedelsindustrin jublade när Trump satte åt FDA. (Inte heller dessa stora företag vågar kritisera FDA)
Företagens regelbörda har ökat kraftigt i USA, särskilt de senaste tre åren. (Vet ej om det beror på att Cass Sunstein lämnade Obama 2013). Den nye presidenten har lovat att ta bort 75 procent av regelverket som drabbar de amerikanska företagen. En början är att alla Obamas lagar de senaste sju månaderna stoppas och omprövas. Det är enligt USA:s lagstiftning möjligt.
Detta skiver jag inte för att förbättra Donald Trumps anseende. Skälet är att regelverk är ett verkligt hinder för företag och näringsliv att utvecklas. Se på den upphandlingslagstiftning som regeringen vid årsskiftet lät genomföra, efter riksdagens beslut. Den lagstiftningen är så komplicerad att Lagrådet för ett år sedan varnade regeringen och påpekade att bestämmelser stred mot varandra. Men framför allt att lagstiftningen var alldeles för komplicerad.Och så skrev Lagrådet: Detta påpekade vi redan 1992. Men det hjälpte inte. Nu är det mesta lag, som i vart fall inte mindre och medelstora företag kan hantera.
Ja, du snacka om USAs regelverk! Jag har pengar i ett nickel-koppar-ädelmetaller gruvprojekt i Minnesota. Finessen med projektet är att vi har köpt ett existerande mega krossverk från järnmalmstiden. med tillhörande järnägsspår. Det är av god 50-talskvalitet och sparar mellan 750-1.000 miljoner dollar i investeringskostnad. Till en börja med används bara 1/3 av kapaciteten på 100.000 ton per dag
MEN då har vi i mellantiden fått lägga över 100 miljoner dollar över mer än 10 år i utredningar och pappersexercis med EPA och andra myndigheter ivrigt påhejade av de lokala gröna organisationerna. Bara the Environmental Impact Statement är på 15.000 sidor.
Och all nickel importeras idag till USA. Trump kanske gillar att det blir “hemlagat”!
Nu driver de gröna fram frågan om garantier när det hela stängs ned någon gång i en avlägsen framtid. De högbetalda jobb vi skapar har de inget intresse för. De bor ju i stan!