Gör ingenting nu! Tillsätt utredningar i stället. De gängkriminella jublar!

Hela13 utredningar om brottsligheten pågår, bara två blir klara i höst – resten kommande år. Och fler utredningar på väg.

Det är inte klokt. Utredning efter utredning, men inga förslag och inga åtgärder. Regeringen gör ingenting och oppositionen är hur tyst som helst. Varför? Är det inte viktigt att få bukt med gängen och Påsk-kravallerna? Tydligen inte. Så här ser det ut.

Media tiger och medverkar till att ingenting händer – genom att inte skriva – trots att de ansvariga med Magdalena Andersson i spetsen påstår att mycket ska ske. Men ingenting händer. Så är läget. Både politikerna – alla – och media borde skämmas. Och de gängkriminella jublar. Mer utredningar, mer Långbänk, det är melodin..

Låt oss se. Detta är de två utredningarna som ska vara klara i år (sedan tar det år av beredning och remisser innan beslut fattas och åtgärder genomförs.)

 • Hemliga tvångsmedel slutbetänkande 14 oktober 2022 (Delbetänkande 29/4)
 • Trygghet för familjer i utsatta situationer 20 december 2022

Sedan händer ingenting, för de andra 11 utredningarna blir inte klara förrän 2023 – dvs nästa år – eller senare. Så här ser det ut:

 • Skydd för de offentliganställda som utsätts för våld och hot. Klar 1 maj 2023
 • Narkotikapolitiken. Klar 20 september 2023
 • Frihetsberövande av unga. Klar den 3 augusti 2023
 • Utbyte av information med brottsbekämpande myndigheter. Klar 31 oktober 2023
 • Preventiva tvångsmedel. Klar 2 februari 2023
 • Bolaget som brottsverktyg. Klar 22 juni 2023
 • Frihetsberövande påföljder för unga. Klar 3 augusti 2023
 • Barn och unga i samhällets vård. Klar 10 april 2023
 • Delegationen mot arbetslivs-kriminalitet. Klar 28 februari 2025
 • Ordnat mottagande av asylsökande. Klar 16 februari 2023
 • Trygghetsberedningen. Klar 31 oktober 2024

Jubla! Detta är de gängkriminellas julafton. Utredning efter utredning, men inga förslag och inga åtgärder. Det enda som kan ske är att även andra städer tar över Malmös “Sluta skjut” så kan Du som gängkriminell begå Dina brott utan inblandning. Mord och skjutningar gör att polisen måste agera, men annars blir  polisen lite mindre ettrig. Sedan kommer det kanske åtgärder om några år, men det är frid fram till dess.

Vad skulle regeringen göra? Följa Assar Lindvecks föredöme

 • Hösten 1992 kraschade Sverige. Lindbeck-kommissionen fick några månader på sig att leverera ett förslag. Det gjorde man på drygt 3 månader.
 • Assar Lindbeck själv – samma år som han gick bort 2020 – förslog han att regeringen borde agera genom att tillsätta experter som får kort tid på sig – högst sex månader- , som han själv 1992 (då knappa fyra).
 • Men alla politiker tycks hylla utredningsväsendet– ju fler utredningar desto bättre!
 • Tillsätt en snabbkommission som får sex månader på sig att gå igenom allt som behövs för att åtgärda gängen och alla annan brottslighet. Låt den kommissionen stödjas av en specialgrupp med lagstiftare som på kort tid kan formulera lagar.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Gör ingenting nu! Tillsätt utredningar i stället. De gängkriminella jublar!

 1. De flesta utredningar har dessutom begränsande och hindrande direktiv med andra syften än att lösa huvudproblemet. Huvudsyftet tycks mest vara att behålla makten.

 2. Jag uppskattar att få den löpande inblick i hur vår politik sköts. Här är regeringens taktik med ständiga utredningar och ständigt försenade riktiga åtgärder. Långbänken blir den självskrivna sammanfattningen för det dåliga och manipulativa sätt som regeringen kommunicerar och agerar.
  Den inblick förmedlas inte lika klart hos andra medier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.