Gott Nytt År! Gäller särskilt Ukraina dag 676 av den ryska “specialoperationen”

Gott Nytt År! Det gäller Dig och övriga läsare av Gergils Blogg. Men särskilt Ukraina.

Ryssarna med Vladimir Putin i spetsen har satt in allt vad missiler, robotar och drönare heter för att skrämma Ukraina och dess befolkning till underkastelse. Detta får helt motsatt effekt. Ukrainarna blir ännu mer beslutsamma, de förstår än klarare vad en ryskt övertagande skulle innebära. Omvärlden får också klart för sig vilken grymhet Ryssland står för. Detta indikerar inte någon vilja till fred, annat än på Rysslands villkor.(Deutsche Welle om att Putin inte ger sig)

Efter den massiva ryska attacken mot Ukraine natten fredag 28-29 december reagerade den brittiska regeringen. Försvarsministern, Grant Shapps, , meddelade att landet skickar “hundreds of British made air defence missiles” till Kiev. Elller för att citera försvarsministern på X (Twitter):

“We continue to stand by Ukraine’s defence. Which is why today we are sending hundreds of air defence missiles to restock British gifted air defence systems capable of striking down Russian drones and missiles with incredible accuracy,” Shapps berättade på Twitter (X).

 

Ukrainas president Zelensky gav Ryssland svar på tal i sitt Nyårstal, där han tackar både alla medborgare och landets försvarsstyrkor samt många andra. Nyhetskanalen Kiev Independent återger hela talet – som finns på länk ovan – på engelska.

Ukrainas flygvapen rapporterar att Ryssland anföll Ukraina under nyårsnatten med en svärm av 90 iranska Shahed-robotar Här kan Du läsa på engelska hur Ukrainas försvar agerade. Av dessa Shahed-robotar sköt luftförsvaret ned 97%. Det ska dock tilläggas att också nedskjutna robotar skadar, även om de inte når avsett mål och inte exploderar på marken.

Natten innan var målet för Ryssland i första hand mot staden Charkiv varvid 22 personer skadades. De militära målen var: en Gasledning – ett Sjukhus – ett Dagis – ett hotell – några affärslokaler12 flerbostadshus och flera bilar – 13 privata hus. Hotellet var stadens journalisthotell. Se här förödelsen på hotellet

Ukraina har svarat på de ryska attackerna mellan jul och nyår med att natten mellan den 29 och 30 december skicka ett 70 tal drönare in i Ryssland mot militära mål. Moskva, Belgorod, Tula, Tver och Bryansk var i fokus. Ryssarna sa att man sköt ned 32 drönare. Detta indikerar att 43 drönare nådde sina mål. Ett av målen var Kreminy El Plant i staden Bryansk, som är Rysslands näst största producent av mikroelektronik. Av ryska militära system och militära produkter har hela 90 procent micro-enheter från denna anläggning.

The British Ministry of Defence chief (länk till källan) kallade de senaste ryska bomb-angreppen för

 “a desperate and futile attempt to regain momentum after the catastrophic loss of hundreds of thousand of conscripts” coming on the eve of Putin’s humiliation due to the beginning of the third year of his “three-day war.”

Förlusterna varierar från månad till månad. I september i år handlade det om 500 personer per dag, i december 989. Om utvecklingen fortsätter på samma sätt kommer över en halv miljon ryska soldater ha stupat eller skadats i kriget 2025.

”Det kommer sannolikt att ta Ryssland fem till tio år att återuppbygga en kohort av högt utbildade och erfarna militära enheter”, fortsätter försvarsministern. Detta är fakta och inte propaganda.

Är det fortfarande någon som inte tror att Ryssland känner av kriget och sanktionerna?

Anna-Lena Lauréns Vinterprat om Ukraina i P1. Lyssna säger jag, väldigt intressant och ger en insikt om vad som sker i Ukraina och även i Ryssland.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Gott Nytt År! Gäller särskilt Ukraina dag 676 av den ryska “specialoperationen”

  1. Det är inte bra att svenska media inte rapporterar allt om de Ukrainska framgångarna. Är de dåligt bekräftade eller finns andra skäl. Tonen i den svenska pressen är ganska pessimistisk vilket på sikt naturligtvis kan minska vår vilja att stötta. Man ser även så olika uppgifter om de ryska förlusterna från under 50000 till de noggranna uppgifter som redovisas i The Kiev Independent. En analys från våra militära experter i media skulle vara välkommen. Vore också intressant att veta mer om den ryska mödra-rörelsen. Att ge sig på sörjande mödrar generar säkert inte Putin men försvagar naturligtvis krigets popularitet hos de breda lagren. Istället fokuserar man på det Ukrainska folkets lidande och krigströtthet.

  2. Hej, jag vill höra hur det går för alla Leopard och andre stora stridsfordon som levererats till Ukraina förra året?
    Har de slagits ut eller sparar man på dem? Ser inga kommentarer i svensk media om dessa, enbart och Stridsfordon 90.

  3. För er intresserade av tankar kring pansarstrid är detta en intressant artikel, den diskuterar frågan om pansarvapnets framtid och hur Ukraina visar vägen för ett annat sätt att strida.
    https://kkrva.se/ar-mekaniserade-forband-pa-vag-att-dela-det-tunga-kavalleriets-ode/?s=09#iLightbox%5Bgallery36059%5D/0

    Sedan delar jag allas syn att vi måste sprida information som stärker bilden Ukraina och därmed Europas försvar mot Ryssland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.