Håkan Juholt är tillbaka i svensk politik

Ingen trodde väl att Håkan Juholt skulle komma tillbaka i svensk politik. Men, det har han nu, trots att han hälsat ifrån Island att han gått i landsflykt. Inte vill sätta sin fot i Sverige, som snart inte är en demokrati längre. Alla Juholts bisarra politiska idéer lanserat nu av hans kumpan Daniel Suhonen. Det ska vara klasskamp, ingenting annat. Den politik som det egna partiet – Socialdemokraterna – gav Håkan Juholt respass för är nu tillbaka. Nu ska det vara klass mot klass.

Så här sa Håkan Juholt om det land, Sverige, som hans fyraårige son ska växa upp i:

När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin, säger den före detta ledaren för Sveriges största parti.

Hur kan denna landsflyktige svenska ambassadören och fd partiledaren komma tillbaka? Jo, hans kumpan Daniel Suhonen,  har startat en tankesmedja, Katalys, med hjälp av LO-pengar. Det är fem fackförbund som står bakom: Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko. Katalys ska nu sätta klasskampen i fokus inför valet i höst. En kamp som jag trodde var begravd för många decennier sedan.

Att detta inte bara är ett spel för galleriet, utan ett mycket aktivt sätt att göra om Sverige till ett socialistiskt samhälle visar Daniel Suhonen genom de debatter han deltar i. En sådan var i Socialistiskt forum i Halmstad,  2015, två år efter att Katalys bildats. Han vill inte ha revolution, men vill driva en reformismen för att införa socialismen i Sverige. (Inget han skriver om i sina debattartiklar). Suhonen vill ha en marxistisk socialism i Sverige, det framgår av hans länkar: Han vill avskaffa kapitalismen och införa det klasslösa socialistiska samhället, det som andra kallar kommunism.  (Varför är han inte med där då?)

Under våren nu så ordnar Katalys 20 seminarier byggd på lika många rapporter om klasskamp, skriven av ett 30-tal socialister. Allt under ledning av professor Göran TherbornDen kanske främste marxisten vi har i Sverige. Här är en del av vårens program “Klass i Sverige”, som Katalys kör tillsammans med ABF.

Och i media kommer Suhonen lätt in. Kul med en debattör som avviker. Men att budskapet också är: Gör om Sverige till en socialist-stat kommer inte fram.

Sohunen har publicerat hela 18 debattartiklar i Dagens Samhälle det senaste året. Idag är han i Expressen och underkänner Löfvens valplattform. Klasskamp i stället, menar Suhonen. Senaste tiden har Suhonen varit i Expressen ett 10-tal gånger. Två gånger är han  i Dagens Nyheter  i år. Ett otal gånger i Svenska Dagbladet. Sex artiklar hittar man i Aftonbladet. Han är skicklig, Suhonen, det får man erkänna. Hoppas han har något mindre framgång med sina idéer att göra Sverige till en socialiststat. En stat a la Håkan Juholt. Gud förbjude.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Håkan Juholt är tillbaka i svensk politik

  1. Alla trodde att Juholt försvann till Island. Vad kan han bidra med där? Kanske kalla till sig Suhonen för att rätta till Islands ekonomi. Kanske lätter med mindre antal kronor.
    Jag har mycket nytta av informationen du sprider. Det är mycket jag inte skulle fått tag i annars.
    Det gläder mig ! Tack Håkan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.