Hälften av alla alla blivande ingenjörer ger upp

I fredags, den 16 april, skrev Ulrika Lindstrand i Dagens Nyheter och påpekade bristen på ingenjörer. Den bottnar i brist på mattekunskaper. Hälften av alla som idag läser till ingenjör ger upp, klarar inte matten. Här har vi ytterligare ett utslag av de brister som vår skola är förknippad med.

Artikeln bygger på en studie som Sveriges Ingenjörer genomfört och som publicerades samma dag. “Att räkna eller räknas bort Om matematik, behörighet och ingenjörer” Du kan ladda ned rapporten här, men det räcker att börja läsa på sidan 6 “Sammanfattning” och 10-talet sidor framåt.. Rapporten i sin helhet är på drygt 100 sidor, men lättläst.

I förordet till rapporten markerar man behovet av mattematik-kunskaper i dagens samhälle:

. Men i den värld vi faktiskt lever i, är och förblir kunskaper i matematik oundgängliga. Det gäller inte bara för högre studier i teknik och naturvetenskap eller, för den delen, nationalekonomi. Vi behöver alla ett mått matematik i vår vardag och, inte minst, för att vara rustade för att utöva våra demokratiska rättigheter och inte låta oss föras bakom ljuset.

Dagens ingenjörsutbildningar har ett avhopp som är hela 50 procent. Det betyder att hälften av de som läser till ingenjör hoppar av, tvingas därför att matten inte räcker till. Nu har man försökt korrigera detta genom ett teknikår, där man kan läsa in matte. Men det funkar inte, inlärningen måste från början – i grundskolan och sedan på högstadiet.

Att det inte står rätt till märks genom att matte är det sämsta betyget både i årskurs sex och nio. Mer om problemen framgår i DN-artikeln. 

Sveriges Ingenjörer kommer med konkreta förslag. För att vända utvecklingen krävs:

  1. Matten måste börja direkt i grundskolan, det går inte att vänta.
  2. Tydliga mål måste uppsättas, och dessa måste siffersättas.
  3. Mattelärarna måste få drägliga arbetsförhållanden och en bättre lönesättning
  4. Underlätta för ingenjörer att bli mattelärare

Det ska bli intressanta att se vad utbildningsministern Anna Ekström säger. Och framför allt vad regeringen ska göra. Samtidigt som man åtgärdar matte-utbildningen måste man åtgärdar miljön – ordning och reda behövs i klassrummen. För övrigt bör BEO avskaffas..

Tilläggas kan att IVA:s Tekniksprånget ökar genomströmningen. 73% av de som gått Tekniksprånget tar ut ingenjörsexamen, betydligt högre än det faktiska snittet på 55–60%. Dessa glädjande uppgifterna kommer Björn O. Nilsson med, fd VD IVA. Utmärkt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.