Handelsbanken försöker stoppa försvaret av Ukraina. Stämmer det?

Dagens Industri redovisar, i en intervju som kommer i morgon, med Handelsbankens Benny Johansson, att SHB försöker stoppa försvaret av Ukraina. Bankens kunder får inte betala till Ukraina om pengarna går till landets försvar. Fullständigt otroligt. Ska Sverige inte heller få försvara sig, enligt SHB? Bankens fonder vägrar ju befatta sig med företag som Saab. Detta måste bankens styrelse direkt på onsdag morgon ta upp och korrigera. Vi kan inte ha en bank i Sverige som stödjer Putins agression mot Ukraina. Och vägrar förmedla stöd till Ukrainas försvar

Vad anger banken för skäl? Säger inte att man är pacifist och försvarsmotståndare, men har en annan mycket underlig anledning. Det finns en “förhöjd risk för mänskliga rättigheter och korruption”. Detta framgår i Dagens Industri i artikeln “Storbanken stoppar stöd till Ukrainas försvar”. En satsning på försvaret är väl till för att försvara de mänskliga rättigheterna, både i Ukraina och i Sverige?

Redan nu hör jag att Handelsbankskunder tänker bojkotta banken om den fortsätter stoppa resurser till Ukrainas försvar.

När Handelsbanken ändrar sig, vilket jag utgår ifrån, så bör man dubbla alla kunder som sätter in pengar just till försvar av Ukraina.

Sedan måste SHB också ändra sig när det gäller dess fonders investeringar i försvarsindustrin. En rejäl satsning på Saab borde göras direkt.

Denna SHB:s reaktion är nästan lika överraskande som Vladimir Putins angrepp på Ukraina. Inte trodde jag att en svensk bank skulle bete sig så här. Förhoppningsvis är inte styrelsen medveten av detta och gör korrigeringen på onsdag morgon, och då får vi väl glömma det inträffande och skylla på dåliga medarbetare.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.