Hans Bergströms bok om Presidentvalet i USA är en ögonöppnare

Presidentvalet 2024 och demokratin i Amerika, skriven av Hans Bergström, är inte bra en ögonöppnare, utan något av en måste-läsning för Dig som vill följa med den internationella utvecklingen i världen.

Boken är utgiven av Timbro, där den kan köpas. Finns givetvis i välsorterade bokhandlare också

Det är en synnerligen djupgående bok, som samtidigt är spännande att läsa. Hans Bergström skriver i förordet om syftet med boken:

“Syftet med denna bok är främst att bidra till en djupare förståelse för de institutioner som bygger amerikansk demokrati: konstitutionen, federalismen, kongressen, exekutiven, valsystemen och deras logik.”

Men Hans Bergström stannar inte vid denna bakgrund, som man måste kunna för att förstå USA. Han utvecklar också vad som kommer att ske efter valet, hur de två stora partierna kan utvecklas och vad som kan hända med valsystemet, som enligt många är “broken”. En ödesfråga för demokratin i Amerika och därmed för hela den fria världen.

Det viktigaste med boken är inte hur det formella presidentvalet utvecklas, utan vad som sker bakom kulisserna. Eller hur politiken i USA växer fram. Det går inte att ge rättvisa åt detta – eller val-processen – i en blogg som denna. Och jag ska inte försöka. Vill dock ge några reflektioner.

Den första tankeställaren, och den kanske allra viktigaste, är hur mäktiga de ledande presidentpolitikerna är. Själv skulle jag vilja säga: Skrämmande. Det gäller i första hand hur ledande republikaner föll undan för Donald Trump efter stormningen av Kongressen och presidentens försök att få valet ogiltigt, att det var riggat. Att vissa delstater skulle hitta icke existerande Trump-röster och kravet på vicepresidenten att inte acceptera valresultatet. Detta gör mig skrämd.

Både vicepresidenten Mike Pence och ledande republikaner, som reagerade emot Trumps tal om ett stulet val och hans ansvar för upploppet mot Kongressen, borde agerat mycket tydligare och kraftfullare. Deras rädsla för Trump och brist på civilkurage – i tid – skrämmer mig. Hade dessa direkt, när det hände, sagt ifrån emot Trump, så hade han inte kunnat gå vidare med sina befängda försök att ändra valresultatet och i realiteten acceptera stormningen av Kongressen.

Hur Robert F. Kennedy Jr kunnat nå hela 10 procent av opinionen i juni månad är intressant, för oberoende presidentkandidater kan normalt inte få så stort opinionsstöd. Notabelt är också att Donald Trump i maj i år försökte få det Libertarianska partiet med sig. Uppträdde på dess partikongress, och blev utbuad. Libertarianerna är få, men finns på valsedlarna överallt och kan på marginalen spela roll.

Hans Bergström beskriver väl hur de amerikanska presidentkandidaterna ställer sig i olika frågor. I skattefrågan är Trump betydligt mer tillväxt- och näringslivsvänlig än Demokraterna. Generellt kan sägas att hade Trump som person varit lika god som hans politik ofta är, så hade han kanske vunnit – i valet 2020 eller i år. Men som person är Trump något av det otrevligaste man kan tänka sig. Hans lögner och överdrifter, samt Trumps nedsättande omdömen om olika människor, är vidriga. De hör inte hemma i ett civiliserat samhälle. Att  många amerikanare kan acceptera en sådan person förvånar storligen.

Det ska sägas att Hans Bergströms bok är skriven medan presidentkandidaterna i USA hette Trump och Biden. Men detta faktum påverkar underligt nog inte innehållet och läsningen av boken.

Vill Du skaffa Hans Bergströms bok “Presidentvalet 2024 och demokratin i Amerika”, så kan både Adlibris och Bokus ställa upp. Vill upprepa att denna bok är verkligen läsvärd, jag nästan nödvändig att läsa, om man ska hänga med, både i politiken och i umgängeslivet.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.