Hänt mycket under helgen – Dag 292 av Rysslands angrepp på Ukraina

Under helgen har bland annat följande framgångar noterats:

  • Wagners huvudkontor har bombats i Melitopol. Förläggningen ska träffats av tio HIMARS-robotar. Stora ryska förluster.
  • En stor truppanläggning – baracker – på Krim har partisaner satt eld på. Även där sgtora ryska förluster.
  • På flera andra ställen på Krim har Ukraina genomfört sabotage och sprängt militära anläggningar och kommandocentraler
  • Aktiviteterna på Krim ska ses som en uppmjukning av ryssarna inför en offensiv.
  • Ryska trupper har inringats vid staden Kreminna, en stad som Ukraina snart återtar

Kreminna, 8 mil till Luhansk, är till skillnad mot Bakhmut operativt viktig, då man därefter kan anfalla in bakom de ryska linjerna norrut mot Svatove, eller söderut mot Sievierodonetsk, som för övrigt var en Bakhmut-liknande stad (som rysk TV utnämnt till en strategisk viktig knutpunkt, utan att vara det) utan större operativ betydelse,  där man orsakade Ryssland extrema förluster. .

Kreminna, har 20.000 invånare,. men de ukrainska trupperna har varit försiktiga med att gå in i staden. De har använt sin försiktiga taktik, som är en bra strategi. Nöter ut ryssen, men skyddar sina egna.

Ryska framgångar: Genom terrorbombning ska hela Odessaregionen blivit av med strömförsörjningen. Ett angrepp med 15 stycken iranska Shahed-136 robotar, varav tio sköts ner. Fem kom igenom och lyckades skada elsystemet svårt. En och en halv miljon människor saknar ström i regionen nu. Det kan ta två eller tre månader att återställa allt, enligt elbolaget, men enligt president Zelensky kommer de flesta att få tillbaka strömmen inom några dagar, men fullt normal funktion kan ta flera månader. Ukraina trollar med knäna…

Hittills har ukrainsk polis identifierat 47,000 ryska krigsbrott. Dessa har dokumenterats och innehåller tortyr, våldtäkter och mord på civila, förutom alla bombningar, som torde överstiga 37.000. Detta enligt den nationella rikspolischefen Ihor Klymenko.

Ukraina har funnit och desarmerat mer än 300,000 explosiva enheter sedan den 24 februari. Ytterligare 30% av Ukraina måste av-mineras.

Den svenske försvarsministern Pal Jonsson var i Odessa igår i ett möte med Ukrainas försvarsminister Oleksiy Reznikov. Det var också ett formellt överlämnande av det senaste militära stödet, motsvarande ett värde på 3 miljarder svenska kronor.

Sanktionerna påverkar Ryssland mycket mer än de vill erkänna. En effekt av sanktionerna mot Ryssland: Enligt Moscow Times, som nu utkommer i Holland, har 200 busslinjer dragits in i 84 ryska städer, på grund av brist på reservdelar till bussarna eller nya bussar när gamla blir nedslitna.

PS Stora ryska förluster: Senaste 24 timmarna har 620 ryska soldater dödats, 24 stridsvagnar och 8 bepansrade fordon förstörts. Uppgifterna från Ukrainas ÖB

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Hänt mycket under helgen – Dag 292 av Rysslands angrepp på Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.