Har bankerna abdikerat?

Frågan “Har bankerna abdikerat”? ställde Pontus Braunerhjelm på ett seminarium i går. Entreprenörskapsforum arrangerade.  Anna Söderblom och Mikael Samuelsson har skrivit en rapport “Sources of capital for innovative startup firms“. Den visar att bankerna inte tycks vara med på banan när det gäller att finansiera nystartade företag. Då talar vi om vanliga banklån, och inte riskkapital. Underligt med tanke på att banklån annars är en dominerande finansieringsform för företag i Sverige, vill jag säga.

Det generella intrycket som framkommer i rapporten är att nystartade företag hittar riskkapital. I stor utsträckning från grundaren själv eller statligt riskkapital. Ju längre tid företaget verkar desto svårare med finansieringen, både av riskkapital och annat kapital.

I jämförelse med USA är det lite riskkapital som kommer från familj och vänner. Inte heller affärsänglar tycks finnas med i de tidiga skedena. Totalt sett för de undersökta företagen är läget en underfinansiering, vilket alltså ökar i de senare faserna av bolagets verksamhet. Det kan samtidigt noteras att i USA är affärsänglar involverade i företagsstarter, men unga företag har där också mycket lättare att få banklån än i Sverige.

Författarna ger tre goda råd av policy-karraktär: För det första – och viktigast – måste det bli lättare för privatpersoner att gå in med riskkapital, här behövs incentives. För det andra bör den offentliga sektorn rensa i sin flora av finansiärer, så att systemet blir mindre fragmenterat och därigenom lättare att hitta. För det tredje behöver det också finnas möjlighet till riskkapital i de senare skedena i ett företags utveckling, så denna inte blir lidande.

Det skall noteras att undersökningen är gjord bland Vinnovas VINN NU företag, Under perioden 2002 – 2012, där 483 företag etablerades, helt eller nästan, inom detta program. Av dessa har 113 företag ingått i studien. Därför bör man ta studien med en nypa salt, eller snarare gå vidare med den. Något som forskarna nu gör, intygade de i anslutning till det överfulla seminariet.

Bankernas ovilja att vara med i startups förundrade, och blir säkert föremål för en separat studie. Är det bara storföretag, eller kunder med digitala kontakter med bankerna, som är intressanta? I mitt tidigare liv var bankmännen väldigt intresserade av ortens affärsutveckling, och engagerade.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.