Har Sverige det rätta engagemanget för Digitaliseringen?

Digitaliseringen är den kanske viktigaste frågan inför framtiden. Det har jag bloggat om tidigare. Nyligen fick den sk Digitaliseringskommissionen tilläggsdirektiv. Utgångspunkten är regeringens deklaration att “Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter” Nu ska kommissionen, som består av en ordförande, Jan Gulliksen, 5 sekreterare och 12 experter, enligt de nya direktiven göra följande:

  • En omvärldsanalys som visar vad som kan påverka digitaliseringen i Sverige
  • Identifiera strategiska områden som bör beaktas i den framtida digitaliseringspolitiken
  • Utredas hur vi på nationell nivå bör främja digitaliseringen

Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande den 31 december i år.

I början på mars hölls Mobil World Congress i Barcelona, det största internationella evenemanget på mobil-området. I anslutning därtill hålls också varje år en Minister-konferens, som är världsforum för digitaliseringens utveckling. Denna  “Ministerial Conference” pågick i år under fyra dagar. Denna konferens är av intresse för alla länder som vill följa med i IT-utvecklingen. På denna konferens fanns regeringsdelegationer från cirka 140 länder. Men inte Sverige.

Sveriges IT-minister Mehmet Kaplan var inte med, inte heller någon från Näringsdepartementet. Varför nedprioriterar den svenska regeringen deltagande i denna världs-konferens? Det måste finnas ett bra svar, eller så gör det inte det.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.