Har Sverige förlorat sin läkemedelsindustri?

Dagens Nyheter uppmärksammar den negativa utvecklingen som svensk läkemedelsindustri upplever. I en serie, som började i fredags, den 8 november, visar DN att 45 procent av de anställda i Life-science industrin försvunnit på 10 år. Andelen som sysslar med klinisk forskning har halverats. Artikelserien fortsätter i veckan.

En studie genomfördes av LIF, Läkemedels-industriföreningen, i våras. Det är en studie som är läsvärd. Och skrämmande. Här är den större undersökningen. LIF är dock snälla och spelar ned den negativa utvecklingen, troligen för att man tror sig bli bättre bemött då.

I lördags fortsatte DN med en intervju med utbildningsminister Jan Björklund. Han säger att läkemedelsindustrin är strategisk för Sverige.Däremot värjer han sig emot att regeringen inte tagit ett helhetsgrepp på den nedgångsdrabbade life-science-industrin. Men, år 2005 arbetade den dåvarande socialdemokratiska regeringen fram ett program för läkemedels‑, bioteknik- samt medicinteknikföretagen. Detta program beslöt sig Alliansregeringen för att avveckla. Man ansåg att politiken skulle hålla sig borta från den industriella utvecklingen. Nu har man ändrat sig, men frågan är om det inte är för sent

På ett område har den nuvarande regeringen arbetat med läkemedelsindustrin, och det gäller den kliniska forskningen.År 2009 kom Olle Stendahls utredning ”Klinisk forskning – ett lyft för sjukvården”. Den följdes av delegationen för samverkan inom klinisk forskning ledd av Nina Rehnqvist. Men inget ordentligt har hänt. Utredningar, ambitioner och mycket tal, men lite handling.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.