Du som är intresserade av den gröna omställningen bör ta del av en rapport från Entreprenörskapsforum som behandlar “Cleantech – investeringar för en grönare framtid”. Den visar vad svensk cleantech skulle kunna göra, men där två stora hinder finns på vägen:
- Det tar alldeles för lång tid att få tillstånd – (miljöbalken är lika med status quo (ingen utveckling)
- Vi saknar utbildade ingenjörer och projektledare (Vidareutbildningen är viktig också)
Rapporten, som heter “Cleantech – Från entreprenörskap till mega-entreprenörskap”är skriven av Fredrik Lagergren, VD för Samverkande Konsulter, SAM. I inledningen till seminariet så beskrev han vad som omfattas av “cleantech”, mest är det en fråga om energi.
Rapporten presenterades på ett seminarium den 15 februari, där möjligheterna redovisades, men där hindren, som anges ovan, gör att Sverige har stor svårigheter. Detta framkom allra bäst på det seminarium som E-forum arrangerade.
Rapporten konstaterar:
Sverige står väl rustat med innovationsföretag, stora teknikföretag, finansmarknader som är redo att investera. Dessvärre finns det också byråkratiska hinder kring regelverk, tillståndsprocesser och administration såväl som en tilltagande kompetensbrist vilket riskerar att reducera takten i omställningen mot en grönare framtid.
Dessa hinder är inte av den karaktären att den enbart “reducerar takten” i vår omställning, den är en fullständig stoppkloss. Sverige kommer fortsätta bakåt, vi har sämst ekonomisk utveckling nu inom EU, och med de hinder vi själva satt upp för oss blir det allt sämre. Det är den slutsatsen jag gör efter den intressanta paneldiskussion som var på seminariet.
Du som är ansvarig politiker eller utbildningsansvarig på högskolor och universitet behöver ta del av inte minst seminariet. För där talade paneldeltagarna klartext. I diskussionen medverkade professor Marcus Lindahl, Peter Dahl, Polhem Infra och centerpartisten Rickard Nordin. Under ledning av moderatorn och E-forums VD Anders Broström.
Kort om vad cleantech är, taget från själva rapporten “Cleantech handlar om ny teknik, nya processer och innovationer som förbättrar prestanda hos existerande industriella verksamheter samtidigt som miljöpåverkan på klimat, luft, vatten och ekologiska livsmiljöer minskas eller elimineras. Cleantech handlar också om utveckling av ny teknik, innovationer och utveckling”. Men som sagt ovan innehåller denna utveckling energi.