“Hjärnan” blir Obamas nästa stora projekt

I förra veckan annonserade president Barack Obama det nästa stora amerikanska projektet, hjärnan. “Startpengen” angavs till 100 miljoner dollar, men man kan se framför sig väsentligt större insatser om målet skall uppnås. Uppgiften är att karlägga den mänskliga hjärnan. Projektet jämförs av Obama med rymdprojektet och en man på månen.

Vi kan identifiera galaxer som ligger ljusår bort, vi kan identifiera partiklar mindre än en atom. Men vi har fortfarande inte löst mysteriet med den dryga kilot tunga enhet som sitter mellan våra öron, påpekade Barack Obama vid presentationen i Vita Huset. Målet med kartläggningen är att finna nya vägar behandla och förebygga hjärnans felfunktion, som Alzheimer, epilepsi och trauma.

Ansvariga för det stora projektet blir NIH, National Institute of Health, DARPA och National Science Foundation. På dessa tre myndigheters hemsidor finns mycket intressant att läsa om “Hjärnprojektet”. Den här typen av fokus är det meningen att EU:s Horizon 2020 skall stå för. Vi får se vad som händer. Uppföljning kommer att ske, av mig.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.